Ajankohtaista

Pakollinen ja puutteellisesti tunnettu tasa-arvosuunnitelma – 8 muistettavaa asiaa

Yli 30 henkilöä työllistävällä on velvoite laatia suunnitelma työpaikan tasa-arvotilanteesta. Tasa-arvovaltuutetun mukaan useilla työpaikoilla on kuitenkin edelleen haasteita suunnitelmien laatimisessa. Mitä työnantajan täytyy tietää tasa-arvosuunnitelmasta?.

tasa arvosuunnitelma helmi23

Naisten ja miesten välisen palkkaeron ongelmista on puhuttu jo pitkään. Tuoreessa tutkimuksessa sukupuolten palkkaero on Suomessa edelleen 15,6 %. Se on huomattavasti suurempi kuin Euroopan Unionin jäsenmaissa keskimäärin. Samaan aikaan tasa-arvosuunnittelu työpaikoilla ontuu.

Tasa-arvolaki eli laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) velvoittaa työnantajia poistamaan perusteettomat palkkaerot. Toisaalta laki painottaa monia muitakin tasa-arvoseikkoja, kuin pelkkää palkkausta. Kun tasa-arvosuunnitelma on lain mukaisesti laadittu, työnantaja edistää tasa-arvon toteutumista työyhteisössään. Listasimme tähän 8 keskeistä asiaa, jotka tasa-arvosuunnittelusta on hyvä muistaa.

8 muistettavaa asiaa tasa-arvosuunnitelmasta

  1.  Velvoite vähintään 30 henkilöä työllistävälle
    Tasa-arvosuunnitelman laatiminen velvoittaa tasa-arvolain mukaan niitä työnantajia, joiden palvelussuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää.

  2. Vähintään 2 vuoden välein
    Tasa-arvosuunnitelma tulee laatia vähintään joka toinen vuosi. Palkkakartoitus voidaan tasa-arvolain mukaan sopia tehtäväksi vähintään joka kolmas vuosi, mutta tasa-arvosuunnitelma tulee tällöin tehdä muilta osin vuosittain.

  3. Yhdessä henkilöstön edustajan kanssa
    Työnantajan on laadittava tasa-arvosuunnitelma yhteistyössä luottamusmiehen tai -valtuutetun taikka muiden henkilöstön nimeämien edustajien kanssa. Työnantajan tulee käytännössä huolehtia erityisesti siitä, että edustaja pystyy osallistumaan valmisteluun ja pääsee tosiasiallisesti vaikuttamaan suunnitelman sisältöön.

  4. Paljon muutakin kuin palkkakartoitus
    Edellä mainittu palkkakartoitus on olennainen osa tasa-arvosuunnitelman sisältöä. On kuitenkin muistettava, että tasa-arvo työelämässä tarkoittaa paljon muutakin kuin palkkausta. Suunnitelmassa on selvitettävä tasa-arvoa muun muassa hakumenettelyssä, uralla etenemisessä, työn- ja perheen yhteensovittamisessa sekä johtamisessa.

  5. Tee tilanneselvitys
    Ensin keskitytään työpaikan tasa-arvotilanteeseen suunnitelman laatimishetkellä. Tosiasiallisen tilanteen selvittämiseen saadaan apua esimerkiksi luottamusmiehiltä ja henkilöstökyselyistä. Laatimishetken osalta tasa-arvosuunnitelman tulee sisältää:

    – Selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta (hyödynnetään esimerkiksi henkilöstökyselyitä)
    – Erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin
    – Koko henkilöstöä koskeva palkkakartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista

  6. Suunnitelmat toimenpiteiksi
    Tasa-arvosuunnitelman on tarkoitus toimia apuvälineenä tasa-arvon edistämisessä. On siis tärkeää, että suunnitelman mukaisia toimenpiteitä myös tosiasiallisesti ryhdytään toteuttamaan. Suunnitelmaan sisällytetään käynnistettäviksi tai toteuttavaksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi ja palkkauksellisen tasa-arvon saavuttamiseksi. Aina kun suunnitelma päivitetään, arvioidaan, kuinka aiempaan suunnitelmaan sisältyneet toimenpiteet ovat toteutuneet ja mitkä toimenpiteiden tulokset ovat.

  7. Henkilöstölle on tiedotettava
    Tasa-arvosuunnitelmasta on tiedotettava henkilöstölle. Tiedottaminen voi tapahtua esimerkiksi henkilöstökokouksissa ja ilmoitustauluilla. Suunnitelma voidaan sisällyttää myös henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaan tai työsuojelun toimintaohjelmaan. Oli tiedottamistapa mikä tahansa, tärkeintä on, että suunnitelma on helposti koko henkilöstön saatavilla.

  8. Tunnista laiminlyönnin seuraukset
    Suunnitelman laiminlyömisellä on seurauksensa. Jos suunnitelmaa ei ole laadittu lain mukaisesti, tasa-arvovaltuutettu voi asettaa kohtuullisen määräajan laatimista varten. Viime kädessä sanktiona laiminlyönnistä on työnantajalle asetettu uhkasakko. Tasa-arvosuunnittelun laiminlyömisestä voi koitua haitallisia seurauksia myös työyhteisöön ja työilmapiiriin. 

Kaipaatko apua työsuhteisiin liittyvien työnantajan vastuiden ja velvoitteiden hahmottamisessa? Tutustu HR & Talous legal compliance -palveluumme, joka tarjoaa sinulle aina ajantasaisen ikkunan työlainsäädäntöön ja sen muutoksiin.

Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Scroll to Top