Ajankohtaista

Parlamentti hyväksyi yritysvastuudirektiivin ja muita vastuullisuuteen liittyviä lakialoitteita – Mitä yritystoimijan on nyt hyvä tietää?

Vastuullisuussääntelyn saralla otettiin isoja askelia, kun Euroopan parlamentti hyväksyi useita lakialoitteita, joilla pyritään edistämään ja tukemaan vastuullista liiketoimintaa. Voimaantultuaan uusi sääntely asettaa merkittäviä uusia velvoitteita kaiken kokoisille yrityksille.

yritysvastuudirektiivi

Kokosimme tähän artikkeliin avuksesi tilannekatsauksen yritysvastuudirektiivistä ja muusta EU:n vastuullisuussääntelystä. Lue lisätietoja nyt hyväksytyistä lakialoitteista alta. Voit lisäksi ladata käyttöösi maksuttoman Vastuullisuussääntelyn pikaoppaan.

Mikäli kaipaat lisäapua vastuullisuussääntelyn vaatimusten hallinnassa tai niiden huomioimisessa arvo- ja alihankintaketjussasi, ota yhteyttä! Autamme sinua mielellämme. Apunasi on ESG legal compliance -verkkopalvelumme, jonka avulla tunnistat, arvioit ja seuraat vaivatta toimintasi koskevan ESG-sääntelyn (Environment, Social, Governance) vaatimusten kokonaisuutta.

Lisäksi uuden Arvoketjun compliance -työkalumme avulla varmistat, että arvoketjusi muut toimijat noudattavat tarvittavaa sääntelyä muun muassa työsuhteita, työturvallisuutta ja työterveyttä koskevien vaatimusten osalta. Teemme mielellämme tarjouksen kokonaisuudesta. Voit pyytää tarjouksen tästä.

Yritysvastuulaki tuo uusia sääntöjä ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksista

Uusi yritysten huolellisuusvelvoitetta koskeva yritysvastuudirektiivi (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) hyväksyttiin Euroopan parlamentissa 24.4.2024. Direktiivi edellyttää, että yritykset – mukaan lukien koko niiden toimitusketju – estävät, pysäyttävät tai lieventävät kielteisiä ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksiaan niiden toimitus-, tuotanto- ja jakeluketjuissa.

Säännöt koskevat EU:ssa toimivia yrityksiä ja emoyhtiöitä, joilla on yli 1 000 työntekijää ja joiden maailmanlaajuinen liikevaihto on yli 450 miljoonaa euroa sekä EU:n ulkopuolisia yrityksiä, joilla on 450 miljoonan liikevaihto EU-alueella. Lisäksi ne koskevat EU:ssa toimivia franchise-yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 80 miljoonaa euroa, jos vähintään 22,5 miljoonaa euroa on peräisin rojalteista.

Näiden yritysten täytyy noudattaa asianmukaista huolellisuutta ja sisällyttää sen prosessit toimintapolitiikkoihinsa. Tämä edellyttää muun muassa sopimusvakuuksia liikekumppaneilta, toimintasuunnitelman kehittämistä sekä tuen tarjoamista pienille ja keskisuurille liikekumppaneilleen, jotta myös he voivat noudattaa lain vaatimuksia. Yritykset ovat vastuussa vahingoista, jotka johtuvat huolellisuusvelvoitteiden rikkomisesta. Lisäksi yrityksille tulee velvoite laatia suunnitelma ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Seuraavaksi direktiivi odottaa virallista hyväksyntäänsä neuvostossa. Direktiivi tulee voimaan 20 päivää siitä, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Tämän jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa uudet säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään. Uusien sääntöjen soveltaminen yrityksissä alkaa porrastetusti vuosien 2027–2029 välillä.

Muut EU parlamentissa hyväksytyt aloitteet

Pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden kieltäminen unionin markkinoilla
Pakkotyön kieltoa koskeva asetus on sellaisenaan jäsenmaissa voimaantulevaa ja yrityksissä suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä. Asetuksella kielletään kaikkien pakkotyövoimalla valmistettujen tuotteiden tuonti, vienti ja saataville asettaminen unionin markkinoilla ja unionin markkinoilta.

Sääntöjä sovelletaan kaikkiin yrityksiin niiden oikeudellisesta muodosta ja toiminnan laajuudesta riippumatta sekä kaikkiin EU:ssa valmistettuihin tuotteisiin ja tuontituotteisiin.

Seuraavaksi asetus hyväksytään neuvostossa ja julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Asetuksen sääntöjä tulee soveltaa kolmen vuoden siirtymäajan kuluttua eli vuodesta 2027 alkaen.

Pakkaus- ja pakkausjäteasetus kasvavaa jätemäärää torjumaan
Tietyt kertakäyttöiset muovipakkaukset kielletään 1. tammikuuta 2030 lähtien. Lisäksi kielletään yksittäiset annospakkaukset, majoitusalan toalettitarvikkeiden pienoispakkaukset ja erittäin kevyet muoviset kantokassit. Asetus kieltää myös erittäin hitaasti hajoavien kemikaalien (per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet eli PFAS-aineet) käytön elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvissa pakkauksissa.

Seuraavaksi asetus hyväksytään neuvostossa ja julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Asetus on suoraan sovellettavaa oikeutta, eikä voida säätää toisin jäsenmaissa.

Alustatalouden työntekijöiden työoloja parannetaan
Uusi direktiivi parantaa alustataloudessa työskentelevien asemaa ja tuo uusia sääntöjä valeyrittäjyyden toteamiseen. Direktiivi velvoittaa EU-maita tuomaan lainsäädäntöönsä työsuhdeolettaman alustatalouden työntekijöiden työsuhteesta. Direktiivillä säännellään myös algoritmien käyttöä työpaikoilla. Alustatyöntekijää ei voi jatkossa irtisanoa algoritmin tai automaattisen päätöksentekojärjestelmän tekemän päätöksen perusteella. Myös alustatalouden työntekijöiden tietosuojalle asetetaan uusia suojakeinoja.

Kun direktiivi on hyväksytty neuvostossa ja julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa sen sisältö osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Ekosuunnitteluasetus edistää tuotteiden kestävyyttä
Jatkossa EU vaatii ekologista suunnittelua lähes kaikilta markkinoillaan myytäviltä tuotteilta. Tavoitteena on, että tuotteiden ympäristövaikutus koko niiden elinkaaren ajan on mahdollisimman vähäinen. Tähän asti ekosuunnittelusääntöjä on sovellettu energiaan liittyvien tuotteiden suunnittelussa energiankulutuksen vähentämiseksi ja ympäristöhaittojen välttämiseksi.

Asetus astuu voimaan 20 päivää EU:n virallisessa lehdessä julkaisemisen jälkeen, kun neuvosto on hyväksynyt sen virallisesti. Ennen uusien sääntöjen soveltamista komissio asettaa vielä tuoteryhmäkohtaiset vaatimukset.

Korjausoikeutta koskeva direktiivi edistää kiertotaloutta
Uudet säännöt selventävät valmistajien velvoitteita korjata tavaroita. Jatkossa valmistajan täytyy korjata tuote kohtuulliseen hintaan ja kohtuullisessa ajassa tuotteen lakisääteisen takuuajan jälkeen. Direktiivin tavoitteena on edistää kestäviä liiketoimintamalleja ja tehdä tuotteiden korjaamisesta kustannustehokkaampaa ja helpompaa kuin korvaamisesta.

Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään, kun myös neuvosto on virallisesti hyväksynyt direktiivin ja se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Linnunmaa Lexin ESG legal compliance -palvelu sisältää toimintaasi koskevan ESG- ja vastuullisuussääntelyn, sen keskeiset vaatimukset ja kätevät työkalut kokonaisuuden hallintaan. Palvelun avulla saat ajantasaisen tiedon vaatimusten muutoksista ja varmistat vaatimustenmukaisuutesi sekä edistät vastuullisuuttasi. Kokonaisuuden saat käyttöösi ottamalla yhteyttä myyntitiimiimme: myynti(at)linnunmaalex.fi. 

Picture of Emmi Muhonen

Emmi Muhonen

Vastuullisuuspäällikkö
+358 44 491 5248
emmi.muhonen(at)linnunmaalex.fi

Scroll to Top