Ajankohtaista
Lue Linnunmaa Lexin asiantuntijoiden tuottamat ajankohtaiset uutiset lainsäädännön ja yritystoiminnan risteymäkohdista. Voit myös tilata uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi!
- Kaikki
- Elintarvikkeet
- Kemikaalit
- Koneet ja laitteet
- Liikenne ja kuljetus
- Talous
- Tietosuoja
- Työ
- Työterveys ja -turvallisuus
- Vastuullisuustyössä
- Ympäristö
Työehtojen paikallinen sopiminen nostaa päätään: Miten työmarkkinoiden murros näkyy yritystasolla?
Työehtosopiminen elää vahvassa murrosvaiheessa, sopimisen painottuessa yhä enemmän yritystasolle. Myös hallitusohjelmassa on sitouduttu edistämään paikallista sopimista. Tavoitteet yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi ovat selkeät ja yhtenäiset, mutta millaisilla keinoilla ne ovat saavutettavissa?
Muistithan huolehtia yrityksen edunsaajailmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin?
Rahanpesulaki velvoittaa yrityksiä ilmoittamaan tosiasialliset edunsaajansa kaupparekisteriin. Patentti- ja rekisterihallituksen tiedotteen mukaan edunsaajailmoitus puuttuu kuitenkin yli 100 000 yritykseltä. Jos yrityksesi edunsaajailmoitus on vielä tekemättä, huolehdi siitä viipymättä.
ECHA on ehdottanut maaliskuussa 2021 kahdeksaa uutta ainetta SVHC-aineiksi
Euroopan kemikaalivirasto ECHA on ehdottanut maaliskuussa 2021 kahdeksaa uutta ainetta erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi (SVHC-aineiksi). SVHC-aineet ovat aineita, joilla on havaittu olevan ympäristön ja ihmisen terveyden kannalta haitallisia ominaisuuksia.
Uudistetun jätelain tarkoitus tulla voimaan 1.7.2021 – Mitä muutoksia tämä tuo tulessaan?
Hallitus antoi 25.3.2021 eduskunnalle esityksen jätelain muuttamiseksi. Uudistus laajentaa jätteiden erilliskeräysvelvoitteita sekä toimijoiden tiedonanto- ja kirjanpitovelvollisuuksia. Tässä artikkelissa on nostettu esille viisi poimintaa keskeisistä esitetyistä muutoksista.
Kuu kiurusta kesään, kesätyörekrystä vähäsen – Työnantajan muistilista nuorta työntekijää palkattaessa
Kesätyöntekijöiden rekrytointi käy kuumana ja kesälomien alkaessa monilla työpaikoilla otetaan pian vastaan uudet nuoret työntekijät. Nyt onkin erinomainen hetki tarkistaa ja päivittää tiedot siitä, mitä työnantajan on hyvä muistaa palkatessaan nuoren, alle 18-vuotiaan työntekijän.
Työajan ulkopuolella tapahtuva matkustaminen työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin piiriin – Työturvallisuuslakia täsmennetään
Työturvallisuuslakia täsmennetään siten, että työajan ulkopuolella tapahtuva matkustaminen otetaan huomioon osana työn vaarojen selvittämistä ja arviointia. Muutoksen tavoitteena on vähentää työajan ulkopuolella tapahtuvasta matkustamisesta työntekijöille aiheutuvaa kuormitusta ja terveydellisiä haittoja.
Pienten lasten vanhemmat työelämässä – Katso perhevapaauudistuksen 11 keskeistä kohtaa
Marinin hallitusohjelmaan kirjattiin yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa toteutettava kunnianhimoinen perhevapaauudistus. Nyt hanke on edennyt luonnokseksi hallituksen esityksestä, joka on tarkoitus käsitellä eduskunnassa syksyllä. Mutta mitä muutoksia lakiehdotus pitää sisällään ja miten ne vaikuttavat työelämään?
Lakiasiantuntija Tarja Anunti Tilisanomissa: Työaikakirjanpito – mistä on kyse ja ketä se velvoittaa?
Vaikka ehdoton velvoite työaikakirjanpidolle ja raamit sen sisällölle tulevat laista, on hyvin hoidettu työajan seuranta myös osa kannattavaa liiketoimintaa ja hyvää työnantajuutta. Miten työaikaa sitten pitää kirjata?
Kestävyys, kierrätettävyys ja myrkyttömyys – Lakimuutoksilla vauhtia kiertotalouden toimintasuunnitelman tavoitteisiin
EU:n parlamentti on ehdottanut komissiolle kiertotalouden edistämistoimia ja niihin liittyviä lainsäädäntömuutoksia jo vuoden 2021 aikana. Kiertotalouden edistämistoimet näkyvät tänä vuonna voimakkaasti myös kansallisessa päätöksenteossa.
LAKI-SUOMI-LAKI – Lainsäädäntösanaston ABC
Lakiasioihin keskittyvissä kirjoituksissa ja puheissa vilahtelevat tiheästi tietyt käsitteet ja termit, joiden merkitykset saattavat joskus mennä sekaisin tai jäädä hämäriksi. Tässä kirjoituksessa käydään läpi joitakin keskeisiä lainsäädäntöön liittyviä peruskäsitteitä ja valotetaan hieman niiden asemaa oikeudellisessa järjestelmässämme.
Luontoisetujen veronkevennykset helpottavat pendelöintiä – joko teidän firmassa kuljetaan työsuhdepolkupyörällä tai sähköautoilla?
Kevätaurinko houkuttelee kaivamaan fillarit esiin, mutta tiesitkö, että työnantaja voi nyt tarjota luontoisetuna myös työsuhdepolkupyörän?
Uusi laki sujuvoittaa uusiutuvan energian tuotantolaitoshankkeiden lupamenettelyjä
30.6.2021 tulee voimaan laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä, jolla pyritään tekemään uusiutuvan energian tuotantolaitoksiin liittyvistä lupamenettelyistä sekä nopeampia että toiminnanharjoittajien kannalta sujuvampia.
Työnantaja, muista tehdä ASA-ilmoitus 31.3.2021 mennessä
Työnantajalla on vastuu selvittää ja arvioida työn tekemisestä aiheutuvat vaarat. Työn vaarojen selvittäminen ja riskien arviointi kattaa myös työpaikalla käytettävät ja esiintyvät syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat tekijät sekä perimää vaurioittavat aineet. Miten työnantajan tulee siis toimia? Tässä ohjelista asioista, jotka työnantajan tulee ottaa huomioon velvoitteensa täyttämiseksi.
Vuoden 2021 lainsäädäntösuunnitelma on julkaistu – Muutoksia muun muassa jätteitä ja kertakäyttömuoveja koskevaan lainsäädäntöön sekä työsuojelusääntelyyn
Lainsäädäntösuunnitelmassa on kaiken kaikkiaan 172 hallituksen esitystä. Tässä uutisessa esitellään joitain keskeisiä lainsäädäntösuunnitelman hankkeita.
Älä anna talven yllättää – tunne kiinteistön talvikunnossapitoon liittyvät keskeiset velvoitteet
Maalaisjärki ja ennalta varautuminen on talvella tarpeen, mutta Suomessa rakennetun ympäristön hoitoon ja rakennusten turvallisuuteen liittyy myös lakisääteisiä velvoitteita, joiden avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä onnettomuuksien syntymistä. Velvoitteet lankeavat pääsääntöisesti kiinteistön omistajan vastuulle.
Ympäristöpäällikkö – mitä tiedät velvoitteistasi? Osallistu koulutukseen
Linnunmaa Lex järjestää maaliskuussa kolmiosaisen EHS-lainsäädännön perusteiden verkkokoulutuksen. Koulutuksen ensimmäisessä, 16.3. pidettävässä, osassa pureudutaan ympäristölainsäädäntöön. Nyt koulutuksen vetäjä, lakiasiantuntijamme Elina Voutilainen, kertoo, mitä koulutus sisältää ja miksi siihen kannattaa osallistua.
Luotettava tieto on pomon paras kaveri
Lakiasiantuntijan tulee osata puhua insinööriä, hooärrää, laatua, tuotantoa, kirjanpitäjää ja toimaria. Kaikissa näissä vuorovaikutustilanteissa korostuu yhteisen kielen merkitys.
Yrittäjä, yritysjohtaja, työnantaja – mitä tiedät velvoitteistasi? Osallistu koulutukseen.
Linnunmaa Lex järjestää helmikuussa (11. & 18.2.2021) yritys- ja työoikeuden verkkokoulutuksen. Nyt koulutuksen vetäjä, lakiasiantuntijamme Tarja Anunti, kertoo, mitä koulutus sisältää ja miksi siihen kannattaa osallistua.
Lakiasiantuntija Tarja Anunti Kauppalehdessä: Laki raamittaa sinunkin bisnestäsi, mutta juristijargon on kaukana tositoimista
Tee-se-itse on harvoin ratkaisu vahvaa asiantuntemusta vaativissa – ja kaikelle bisnekselle pakollisissa – asioissa, kuten lainsäädännön tunnistamisessa, työterveyshuollon järjestämisessä tai kirjanpidossa. Niissä omat virheliikkeet tulevat helposti ostettua asiantuntijapalvelua kalliimmiksi.
Avoin työpaikka: Lakiasiantuntija EHS-tiimiin
Etsimme iloista, huolellista, oma-aloitteista ja kirjoitustaitoista asiantuntijaa töihin mukavaan työyhteisöömme Joensuuhun tai Kuopioon!