Ajankohtaista

Lue Linnunmaa Lexin asiantuntijoiden tuottamat ajankohtaiset uutiset lainsäädännön ja yritystoiminnan risteymäkohdista. Voit myös tilata uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi!

  • Kaikki
  • Elintarvikkeet
  • Kemikaalit
  • Koneet ja laitteet
  • Liikenne ja kuljetus
  • Talous
  • Tietosuoja
  • Työ
  • Työterveys ja -turvallisuus
  • Ympäristö

Ennakoi kemikaalien käyttöä koskevat muutokset – Tunne REACH-asetuksen lupamenettely ja seurattavat luettelot

Kemikaaleja käyttävien yritysten on hyvä tuntea lupamenettelyn kulku, jotta mahdolliset rajoitukset ja muutokset kemikaalien käytössä ehditään ottaa huomioon ajoissa ja etsiä mahdollisia korvaavia aineita tilalle.

Lue lisää →

Työlainsäädännön väliaikaiset muutokset voimaan

Työsopimuslakia ja yhteistoimintalakia koskevat väliaikaiset muutokset tulivat voimaan huhtikuun alussa, 1.4.2020. Koronapandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuvat muutokset ovat voimassa kolme kuukautta, 30.6.2020 asti. Katso tästä, mikä muuttui.

Lue lisää →

Verkkolaskulaki antaa nyt yritykselle oikeuden vaatia sähköistä laskua

Huhtikuun alusta alkaen sovellettava verkkolaskulain säännös tuo yrityksille oikeuden saada laskunsa toiselta yritykseltä sähköisessä muodossa. Muutos vaikuttaa B2B-kaupan laskutukseen, mutta jättää kuluttajakaupan ulkopuolelleen. Mistä on kysymys?

Lue lisää →

Maksuton webinaari 26.3.2020: Poikkeusolot yritystoiminnassa ja työlainsäädännön muutokset

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot tuntuvat yritystoiminnassa ja muuttavat lainsäädäntöä. Työoikeuteen, lomautuksiin, työttömyystukiin, yritysrahoitukseen ja valmiuslain vaikutuksiin liittyvät kysymykset ovat pinnalla. Tervetuloa maksuttomaan webinaariin kuulemaan ajankohtaisista muutoksista yritys- ja työlainsäädäntöön.

Lue lisää →

Bisnestä pandemian aikaan – koronavirus muuttaa taloutta ja työlainsäädäntöä

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset kurittavat taloutta ja tuntuvat lähes kaikissa yrityksissä. Hallitus julkisti 20.3. toimenpidepaketin, jolla pyritään tukemaan yritystoimintaa ja turvaamaan työpaikkoja kaikilla aloilla. Tässä kooste toteutettavista toimista.

Lue lisää →

Laadi tai tarkasta tehtaan varautumissuunnitelma viimeistään nyt

Elinkeinoelämän keskusliitto suosittelee yrityksiä päivittävän omat varautumissuunnitelmansa viimeistään nyt. Varautumissuunnitelman laatimisella voidaan varmistaa tehtaan ja sen toimintojen turvallinen ylläpito sekä henkilöstön riittävä ammattitaito epidemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa työskennellessä.

Lue lisää →

Poikkeusolot – kysymykset ja vastaukset

Vastaamme tässä päivittyvässä jutussa kysytyimpiin kysymyksiin koronavirukseen liittyviä poikkeusoloja, valmiuslakia ja muuta sääntelyä koskien.

Lue lisää →

Yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö – Lista niistä vanhemmista, joiden lapset voivat mennä kouluun

Valtioneuvosto linjasi 16.3., että koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Järjestelyt tulivat voimaan pikavauhtia, jo keskiviikkona 18.3.

Lue lisää →
Valmiuslain A, B ja C

Valmiuslain A, B ja C – Mitä poikkeustila ja valmiuslaki mahdollistavat?

Suomen hallitus päätti 16.3. Suomessa vallitsevan poikkeusolot. Kiireellisesti tiistaina 17.3. ja muilta osin keskiviikkona 18.3. käyttöönotettava valmiuslaki antaa viranomaisille järeät toimivaltuudet yhteiskunnan normaalin toiminnan rajoittamiseen sekä asioista toisin päättämiseen. Tästä löydät tiedon sovellettavista valmiuslain säännöksistä.

Lue lisää →

Suomi on poikkeusoloissa – valmiuslaki otetaan käyttöön

Koronaviruksen torjuntatoimet heijastuvat nyt laajalti yhteiskuntaan. Hallitus on yhdessä tasavallan presidentin kanssa todennut maanantaina 16.3. Suomen olevan poikkeusoloissa koronaviruksen vuoksi. Näin ollen valmiuslaki otetaan käyttöön. Mitä se tarkoittaa?

Lue lisää →

Onko työpaikallasi varauduttu koronaan?

Koronavirus aiheuttaa kasvavassa määrin toimenpiteitä suomalaisilla työpaikoilla. Muun muassa EK suosittaa työpaikkoja päivittämään tartuntatautien varautumissuunnitelmansa. Mutta mitä laki sanoo koronasta?

Lue lisää →

REACH-asetuksen lupaluetteloon lisättiin 11 uutta ainetta

Lisättyjen aineiden joukossa on lisääntymiselle vaarallisia, biokertyviä ja myrkyllisiä aineita. Luettelossa on nyt yhteensä 54 ainetta.

Lue lisää →
lainsäädäntö muutos kirjat

Vuoden 2020 lainsäädäntösuunnitelma on julkaistu – suunnitelmissa muutoksia muun muassa jätteitä, kemikaaleja ja vaarallisten aineiden kuljetuksia koskevaan sääntelyyn

Kaiken kaikkiaan lainsäädäntösuunnitelma pitää sisällään 129 hallituksen esitystä.

Lue lisää →

Avoin työpaikka: juristi

Etsimme huolellista, oma-aloitteista ja kirjoitustaitoista asiantuntijaa töihin mukavaan työyhteisöömme Joensuuhun, Kuopioon tai Helsinkiin.

Lue lisää →

Työsuhde vai toimeksianto?

Uudet alustatalouteen perustuvat liiketoimintamallit valtaavat alaa eikä perinteinen työsuhteessa tehtävä työ ole enää aikoihin ollut se ainoa vaihtoehto. Mutta millä ehdoilla työtä voidaan teettää ilman työsuhdetta?

Lue lisää →

Hei HR – Löytyykö sinulta empatiaa ja pykälätietoa?

Lakiasiantuntija Tarja Anunti kirjoittaa HR Viesti -lehden blogissa työelämän muutoksista ja siitä, mitä lakitaitoja nykyaikaiselta HR-osaajalta odotetaan.

Lue lisää →

Neljä uutta ainetta lisättiin REACH-asetuksen mukaiselle kandidaattilistalle

Kaiken kaikkiaan lista sisältää nyt yhteensä 205 erityistä huolta aiheuttavaa ainetta, joilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen tai ympäristöön.

Lue lisää →

Uusi työaikalaki: 10 kysymystä ja vastausta

Kokosimme tähän vastaukset kymmeneen työaikalakia koskevaan kysymykseen, joita Linnunmaa Lexin lakiasiantuntijoille on eniten esitetty chat-palvelussa.

Lue lisää →
Nosturin turvallisuus

Työvälineiden käyttöasetusta päivitettiin – Muutoksilla edistetään liikkuvien työvälineiden ja laitteiden turvallisuutta

Työvälineiden käyttöasetukseen oli tarpeen tehdä vuodenvaihteessa 2020 päivityksiä, sillä asetuksen antamisen jälkeen markkinoille on tullut uusia tekniikaltaan kehittyneempiä ja turvallisempia laitteita.

Lue lisää →
Suojapuku lisää työturvallisuutta

Uusi asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjuntaan ja muutoksia ASA-ilmoitusvelvollisuuteen

Asetuksessa keskeisintä on työn vaarojen selvittäminen ja arvioiminen sekä työhön liittyvien vaara- ja haittatekijöiden ehkäiseminen.

Lue lisää →

Tilaa uutiskirjeemme!

Vieritä ylös