Ajankohtaista

Taksonomia tähtää ympäristön kannalta kestävään rahoitukseen – mitä se tarkoittaa yritysten kannalta?

Taksonomia on EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä, joka auttaa tekemään vihreitä ja kestäviä sijoituspäätöksiä. Taksonomian avulla voidaan yhdenvertaisesti arvioida, ovatko yritysten vastuullisuustoimet taksonomia-asetuksessa määriteltyjen tavoitteiden mukaisia ja siten ympäristön kannalta kestäviä. EU:n taksonomia-asetusta on nyt sovellettu porrastetusti kahden vuoden ajan.

taksonomia i

Ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kestävää kehitystä edistetään EU-tasolla erinäisissä ohjelmissa, päätöksissä, sopimuksissa ja säädöksissä. Yksi EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelmassa asetetuista tavoitteista on ohjata pääomavirtoja kestäviin sijoituksiin kestävän ja osallistavan kasvun saavuttamiseksi. Jotta tavoite toteutuisi konkreettisesti, tarvitaan määritelmiä sille, mikä on kestävää sijoittamista. Taksonomia-asetus (EU) 2020/852) vastaa tähän tarpeeseen.

Mitä hyötyä taksonomiasta on yrityksille?

Taksonomialla on määritelty yhteinen kriteeristö sille, mikä on ympäristön ja luonnon kannalta kestävää liiketoimintaa. Tämä palvelee sijoittajien ja rahoittajien lisäksi myös taksonomiasektoreilla toimivien yritysten vastuullisuustyötä. Lisäksi taksonomia tukee yritysten, sijoittajien ja rahoittajien kestävyysriskin määrittelyä ja niiden vaikutusten ymmärtämistä sekä yritysten, sijoittajien ja rahoittajien vastuullisuusraportointia.

Taksonomialla ohjataan rahoittajien ja sijoittajien rahoitusta ympäristön kannalta kestäviin rahoituskohteisiin sekä tuetaan ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin pääsemistä. Tällä edistetään EU:n ympäristötavoitteiden saavuttamista sekä vihreää siirtymää eli muutosta kohti ekologisesti kestävämpää taloutta ja kasvua. Taksonomialla suojellaan sijoittajia ja rahoittajia viherpesuhankkeisiin rahoittamiselta.

Taksonomia-asetuksen tarkoituksena on lisätä yritystoiminnan läpinäkyvyyttä sijoittajille ja rahoittajille. Taksonomia ei velvoita yrityksiä muuttamaan omaa toimintaansa kriteerien mukaiseksi. Yrityksen kannattaa kuitenkin hyödyntää taksonomiaa sisäisenä strategisena työkaluna ympäristön kannalta kestävän toiminnan tunnistamisessa sekä osana yrityksen omaa legal compliance -toimintaa. Taksonomia-asetuksessa säädetään vähimmäissuojatason noudattamisesta, jolla viitataan mm. ihmisoikeuksien ja työoikeuksien kunnioittamiseen. Taksonomia auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja rahoittamaan niiden omaa vihreää siirtymää.

Taksonomia-sääntelyn tavoitteena on helpottaa kestävää ja vastuullista sijoittamista. Vastuullisessa sijoittamisessa otetaan huomioon ilmastoon ja sosiaaliseen vastuuseen liittyviä tekijöitä sekä hyvä hallintotapa eli niin sanotut ESG-tekijät. Sijoitusta voidaan pitää kestävänä, mikäli sijoitus ei aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään asetuksessa säädetyistä ympäristötavoitteista tai yhteiskunnallisista tavoitteista. Do no significant harm -pariaate (DNSF) tarkoittaa, että rahoitettava toiminta ei saa aiheuttaa haittaa millekään ympäristötavoitteelle. DNSF-periaatteen osoittaminen yrityksessä onkin edellytyksenä mm. vihreän siirtymän rahoituksen ja luvituksen etusijan saamisessa.


Miten taksonomia ja CSRD-raportointi liittyvät toisiinsa?


Taksonomia-asetuksen raportointivelvollisuus kohdistuu CSRD:n soveltamisalaan kuuluviin yrityksiin. Yritysten on raportoitava vuosikertomuksissaan, missä määrin niiden toiminta kuuluu EU:n taksonomian piiriin ja missä määrin toiminnassa noudatetaan taksonomian delegoiduissa säädöksissä asetettuja kriteerejä.


Kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) lisää avoimuutta ja edistää kestävää liiketoimintaa. Myös taksonomiassa on kyse kestävän liiketoiminnan tunnistamisesta. Kestävyysraportoinnissa tulee huomioida ESRS-raportointistandardit, jotka ottavat monipuolisesti huomioon ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvät vastuullisuuskysymykset. Taksonomia huomioi taksonomia-asetuksessa asetetut ympäristötavoitteet, joihin vaikuttamalla (DNSF-periaate huomioiden) liiketoimea voidaan pitää kestävänä. Läpinäkyvällä CSRD- ja taksonomiaraportoinnilla yritys voi osoittaa sitoutumisensa vastuullisuuteen ja siten houkutella vastuullisia sijoittajia ja rahoittajia.

Kaipaatko sinä apua uuden vastuullisuussääntelyn vaatimusten hahmottamisessa, oman toimintasi vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa ja vastuullisuussääntelyn muutosten seurannassa Linnunmaa Lexin ESG legal compliance -palvelu auttaa sinua kokonaisuuden ja yksittäisten vaatimusten hallinnassa. Palvelumme on jo yli 500 yrityksen ja muun toimijan käytössä osana jatkuvaa vastuullisuus- ja compliance -työtä. 

Pyydä maksuton palveluesittely, niin kerromme lisää!

taksnomia ii
6 ympäristötavoitetta & ympäristön kannalta kestävä taloudellinen toiminta

Taksonomia-asetuksen 9 artiklassa on määritelty kuusi ympäristötavoitetta:

  1. Ilmastonmuutoksen hillintä
  2. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
  3. Vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu
  4. Siirtyminen kiertotalouteen
  5. Ympäristön saastumisen ehkäiseminen ja vähentäminen
  6. Luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen

Toimintaa pidetään taksonomia-asetuksen mukaan ympäristön kannalta kestävänä toimintana, kun liiketoiminnassa edistetään vähintään yhtä kuudesta ympäristötavoitteesta aiheuttamatta merkittävää haittaa millekään asetuksen ympäristötavoitteelle. Lisäksi toiminnan on toteutettava vähimmäistason suojatoimia sekä täytettävä tekniset arviointikriteerit ja noudattaa niissä määriteltyjä vähimmäisvaatimuksia.

Taloudellisia toimintoja pidetään ympäristön kannalta kestävinä vain, jos ne toteutetaan noudattaen OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille ja YK:n ohjaavia periaatteita, jotka koskevat yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia. Keskeisissä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksissa määritellään ihmisoikeudet ja työntekijöiden oikeudet, joita yritysten on kunnioitettava.

Taloudellista toimintaa ei pidetä ympäristön kannalta kestävänä, jos se aiheuttaa ympäristölle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tekniset arviointikriteerit tavoitteiden edistämiseksi – delegoidut asetukset

Taloudellisille toiminnoille on vahvistettu tekniset arviointikriteerit, joissa edellytetään ympäristötehokkuuden merkittävää parantamista, mutta samalla vältetään ympäristön kannalta haitalliset lukkiutumat. Kriteereissä huomioidaan tietyn taloudellisen toiminnan aiheuttamat pitkän aikavälin vaikutukset. Teknisissä arviointikriteereissä määritellään ne vähimmäisvaatimukset, joita tarvitaan sen välttämiseksi, että muille tavoitteille ei aiheudu merkittävää haittaa.

EU:n komissio on antanut viisi delegoitua säädöstä, joissa määritellään tekniset arviointikriteerit. Niiden avulla voidaan määritellä, millä edellytyksillä taloudellista toimintaa voidaan pitää asetuksessa asetettujen ympäristötavoitteiden mukaisena ja edistävänä toimintana.

Ilmastoon liittyvä komission delegoitu asetus (EU) 2021/2139 koskee ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista (climate delegated act). Delegoitu asetus on tullut voimaan 29.12.2021 ja sitä on alettu soveltamaan 1.1.2022.

Ilmastoon liittyvä delegoitu asetus asettaa kriteerejä seuraaville sektoreille:

  1. Metsätalous
  2. Ympäristön suojeluun ja ennallistamiseen liittyvä toiminta
  3. Valmistus (ml. uusiutuva energian teknologia ja akut)
  4. Energia (ml. tuotanto, varastointi)
  5. Vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito
  6. Liikenne (ml. henkilö- ja tavara-)
  7. Rakennus- ja kiinteistöalan toiminta
  8. Informaatio ja viestintä (ICT-ala)
  9. Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta
  10. Ilmailu
  11. Katastrofiriskien hallinta
  12. Ydinvoima, maakaasu

Ympäristöön liittyvä delegoitu asetus (EU) 2023/2486 koskee vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua, siirtymistä kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä ja vähentämistä tai biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelua ja ennallistamista (environmental delegated act). Delegoitu asetus on tullut voimaan 11.12.2023 ja sitä on alettu soveltamaan 1.1.2024.

Ympäristöön liittyvä delegoitu asetus asettaa kriteerejä seuraaville sektoreille:

  1. Ympäristön suojeluun ja ennallistamiseen liittyvä toiminta
  2. Valmistus
  3. Vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito
  4. Rakennus- ja kiinteistöala
  5. Informaatio ja viestintä
  6. Palvelut
  7. Majoituspalvelut
  8. Katastrofiriskien hallinta

Kaipaatko sinä apua uuden vastuullisuussääntelyn vaatimusten hahmottamisessa, oman toimintasi vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa ja vastuullisuussääntelyn muutosten seurannassa Linnunmaa Lexin ESG legal compliance -palvelu auttaa sinua kokonaisuuden ja yksittäisten vaatimusten hallinnassa. Palvelumme on jo yli 500 yrityksen ja muun toimijan käytössä osana jatkuvaa vastuullisuus- ja compliance -työtä. 

Pyydä maksuton palveluesittely, niin kerromme lisää!

taksonomia iii
Taksonomia-asetuksen soveltamisala ja raportointivelvollisuus


Taksonomia-asetusta sovelletaan rahoitusalan toimijoihin, jotka asettavat saataville rahoitustuotteita, sekä yrityksiin, joita koskee velvoite julkistaa muita kuin taloudellisia tietoja koskeva selvitys. Asetusta ei sovelleta pk-yrityksiin eikä julkisen sektorin toimijoihin.

Raportointivelvollisuudet ja soveltamisajankohdat on lueteltu komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2021/2178 (ns. artikla 8 asetus), joka täydentää taksonomia-asetuksen 8 artiklaa. Täydentävä delegoitu asetus määrittelee niiden tietojen sisällön, menetelmät ja esitystavat, jotka rahoitusalan ja muiden yritysten on julkistettava ympäristön kannalta kestävän taloudellisen toiminnan osuudesta liiketoiminnassaan, investoinneissaan tai lainatoiminnassaan.

Raportoinnissa on tuotava esiin liiketoiminnan taksonomiakelpoisuus ja taksonomiamukaisuus. Taksonomiakelpoisuudella tarkoitetaan tietoja siitä, mikä on luokitusjärjestelmäkelpoisten ja ei-luokitusjärjestelmäkelpoisten taloudellisten toimintojen osuus niiden yhteenlasketusta liikevaihdosta, pääomamenoista ja toimintamenoista.

Yritys on taksonomiamukainen, mikäli se:

  1. edistää vähintään yhtä kuudesta ympäristötavoitteesta
  2. ei aiheuta merkittävää haittaa millekään ympäristötavoitteelle (do no significant harm, DNSF)
  3. toteuttaa vähimmäistason suojatoimia
  4. täyttää tekniset arviointikriteerit ja noudattaa niissä määriteltyjä vähimmäisvaatimuksia

Muut yritykset, jotka eivät kuulu CSRD:n piiriin, voivat päättää julkaista nämä tiedot vapaaehtoisesti esimerkiksi saadakseen hankkeelleen kestävän rahoituksen.

Asetuksen soveltamisalan mukaiset muut kuin rahoitusalan yritykset ovat raportoineet 1.1.2023 alkaen tiedot edelliseltä vuodelta taksonomiakelpoisuudestaan ja taksonomiamukaisuudestaan. Rahoitusalan yritykset ovat raportoineet 1.1.2023 alkaen tiedot edelliseltä vuodelta vain taksonomiakelpoisuudestaan. 1.1.2024 alkaen tiedot on raportoitu taksonomiakelpoisuuden lisäksi myös taksonomiamukaisuudestaan. Lisäksi luottolaitokset raportoivat 1.1.2026 alkaen tiedot keskeisistä tulosindikaattoreista, jotka liittyvät niiden kaupankäyntivarastoon sekä muista kaupallisista palveluista ja toiminnoista kuin rahoituksen tarjoamisesta saataviin palkkioihin.

 

Miten arvioida, onko oma yritys yhdenmukainen EU:n taksonomian kanssa?

  1. Tunnista omassa liiketoiminnassasi ne toiminnot, jotka kuuluvat EU taksonomian piiriin (= taksonomiakelpoisuuden tunnistaminen)
    • Toiminnot/sektorit kuvataan delegoiduissa asetuksissa (ilmasto-DA, ympäristö-DA sekä artikla 8 -DA)

  2. Arvioi, täyttävätkö em. tunnistetut toiminnot ne tekniset kriteerit, jotka määritellään delegoiduissa asetuksissa (= taksonomiamukaisuuden arviointi)
    • Asetuksessa määriteltyihin tavoitteisiin vaikuttaminen
    • Do no significant harm -periaate (DNSF)

  3. Tarkista vähimmäissuojatason noudattaminen toiminnoissa
    • Muun muassa ihmisoikeuksien ja työoikeuksien kunnioittaminen

  4. Noudata asiaankuuluvia raportointisääntöjä
    • CSRD-direktiivin soveltamisalaan kuuluvat yritykset ovat raportointivelvollisia
    • taksonomiakelpoisuudestaan ja taksonomiamukaisuudestaan
    • muut kuin CSRD-direktiivin soveltamisalaan kuuluvat voivat vapaaehtoisesti raportoida
Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Kaipaatko sinä apua uuden vastuullisuussääntelyn vaatimusten hahmottamisessa, oman toimintasi vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa ja vastuullisuussääntelyn muutosten seurannassa Linnunmaa Lexin ESG legal compliance -palvelu auttaa sinua kokonaisuuden ja yksittäisten vaatimusten hallinnassa. Palvelumme on jo yli 500 yrityksen ja muun toimijan käytössä osana jatkuvaa vastuullisuus- ja compliance -työtä. 

Pyydä maksuton palveluesittely, niin kerromme lisää!

Scroll to Top