Ajankohtaista

5 kysymystä ja vastausta tuottajavastuusta

Tuottajavastuu on lisätty jätelakiin vuonna 2004. Sen jälkeen tuottajavastuun saralla on tapahtunut paljon muutoksia. Tuottajavastuun piiriä laajennetaan yhä enenevässä määrin uusin tuotteisiin. Mitä hyötyä tuottajavastuusta on? Mihin tuottajavastuu on kehittymässä? Kuuluuko toimintanne tuottajavastuun piiriin? Tässä artikkelissa pureudumme näihin kysymyksiin.

tuottajavastuu
Mitä on tuottajavastuu?

Tuottajavastuu on tuottajan lakisääteinen velvoite huolehtia markkinoille saattamiensa tuotteiden jätehuollosta sekä vastattava siitä aiheutuvista kustannuksista. Tuottajan velvollisuus koskee käytöstä poistettuja tuotteita, jotka toimitetaan tuotteiden vastaanottopaikkaan tai kuljetukseen. Jätehuollolla tarkoitetaan jätteen keräystä, kuljetusta, hyödyntämistä ja loppukäsittelyä.

Tuottajavastuulla on merkittävä ympäristöllinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen vaikutus. Tuottajavastuu mahdollistaa tuotteiden oikeanlaisen hävittämisen, lajittelun ja kierrättämisen sekä uudelleenkäytön. Tuottajavastuun avulla kuluttaja voi maksutta viedä lajitellut jätteet kierrätykseen, jotta jätteestä voidaan valmistaa uusia tuotteita.

Keitä tuottajavastuu koskee?

Tuottajavastuun piiriin kuuluvia tuotteita ovat akut ja paristot, autot, pakkaukset, paperi ja paperituotteet, renkaat, sähkö- ja elektroniikkalaitteet sekä kertakäyttömuovituotteet. Kertakäyttömuovit tulivat osaksi tuottajavastuuta vuoden 2023 alusta SUP-direktiivin (2019/904/EU) myötä. Kertakäyttömuovien tuoteryhminä pidetään kertakäyttöisiä muovituotteita, muovipitoisia kalastusvälineitä, kosteuspyyhkeitä, ilmapalloja ja tupakkatuotteita.

Tuottajavastuu koskee ajoneuvojen, akkujen ja paristojen, paperin ja paperituotteiden, renkaiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajia, maahantuojia ja etämyyjiä. Pakkausten osalta tuottajavastuu koskee pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia.

Kertakäyttömuovituotteiden osalta tuottajavastuu koskee tuotteiden valmistajia tai maahantuojia.
Jätelain muutoksella (1096/2022) poistettiin pakkausten tuottajia koskeva 1 miljoonan euron liikevaihtoraja ja tehtiin muutoksia pakkauksen tuottajan määritelmään. Uutta pakkauksen tuottajan määritelmää sekä pakkausten tuottajia koskevan 1 miljoonan euron liikevaihtorajan poistamista sovelletaan 1.1.2024 alkaen. Tuottajien tuli liittyä tuottajayhteisöön 31.12.2023 mennessä.

Mitä uudistuksia tuottajavastuuseen on tulossa?

Tuottajavastuu laajenee edelleen uusille aloille, kuten tekstiileihin ja jäteveden mikroepäpuhtauksiin. Sääntely on muuttumassa kaikkia tuoteryhmiä koskevista kaiken kattavista periaatteista enemmän tuoteryhmäkohtaiseen erityissääntelyyn. Tuottajavastuu ei ole jatkossa enää vain jätehuoltoa, vaan myös tuotteiden ekologista suunnittelua (eco-design) ja ”saastuttaja maksaa” -periaatteen soveltamista tuotteiden käytön ympäristövaikutuksiin. Tuottajavastuun käsite ja sisältö näyttää siis laajentuvan jätehuollon hoitamisesta tuottajan siivous- ja puhdistamisvastuuseen.

EU:ssa valmisteilla olevia muutoksia:

  • Pakkausasetusehdotus (COM (2022) 677 final)
  • Jätedirektiiviehdotus (Tekstiilien tuottajavastuu) (COM (2023) 420 final)
  • Ehdotus ajoneuvojen kierotalousasetukseksi (COM/2023/451 final)
  • SER-direktiivin muutos (sähkö- ja elektroniikkalaiteromu) (COM (2023) 63 final)
  • Ehdotus yhdyskuntajätevesidirektiiviksi (lääke- ja kosmetiikkateollisuus) (COM (2022) 541 final)
Miten hoidan tuottajavastuuni?

Jokaisen tuottajavastuussa olevan yrityksen on joko liityttävä tuottajayhteisön jäseneksi tai tehdä hakemus Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Mikäli yritys on tuottajavastuussa monesta eri tuoteryhmästä, tuottajavastuu on hoidettava jokaiselta tuoteryhmältä erikseen.

Tuottajavastuu on helpointa ja kustannustehokkainta hoitaa liittymällä oman alan tuottajayhteisöön. Tuottajayhteisöt hoitavat tuotteiden jätehuollon ja raportoimisen viranomaiselle tuottajien puolesta. Tuottajat voivat myös yhdessä perustaa uuden tuottajayhteisön. Poikkeustapauksissa yritys voi järjestää tuottajavastuun itse hakeutumalla suoraan tuottajarekisteriin.

Mistä löydän lisätietoa tuottajavastuusta?

Jos sinulla ei vielä ole käytössäsi Linnunmaa Lexin legal compliance -palvelua, kannattaa tutustua siihen. Palvelu auttaa tuottajavastuun ja muiden lakisääteisten vaatimusten täyttämisessä sekä vastuullisuustyössä.

Se sisältää aina voimassaolevan sääntelytiedon, tiedon tulevista säädöshankkeista ja muutoksista sekä runsaasti asiantuntijasisältöä, jonka avulla sinun on helpompi hahmottaa sääntelyn vaatimukset. Palvelun työkalut varmistavat, että pystyt vaivatta paitsi arvioimaan toimintasi vaatimustenmukaisuutta, myös osoittamaan vaatimusten täyttymisen. Pyydä tarjous tai maksuton esittely tästä. 

Tuottajavastuusta säädetään yleisesti jätelaissa (646/2011). Tuoteryhmäkohtaisia säädökset löydät alla olevasta listauksesta. Kaikki kyseinen sääntely löytyy asiantuntijasisällön ohella Linnunmaa Lexin legal compliance -palvelusta. 

  • Pakkausjäteasetus (1029/2021)
  • Keräyspaperiasetus (270/2023)
  • VNa paristoista ja akuista (520/2014)
  • Akkuasetus ((EU) 2023/1542)
  • VNa SER-romusta (519/2014)
  • VNa käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräyksestä ja hyödyntämisestä (527/2013)
  • Romuajoneuvoasetus (123/2015)
  • VNa eräistä muovituotteista (1318/2022)
  • VNa muovia sisältävistä kalastusvälineistä (1319/2022)
  • VNa eräiden muovituotteiden tuottajien kunnille maksamista korvauksista (1320/2022)

 

Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Liiketoiminnan sääntely-ympäristön jatkuvassa muutoksessa tehokas legal compliance -toiminta luo kilpailuetua ja jatkuvuutta. Linnunmaa Lex vie sinut askeleen edelle – autamme varmistamaan, että yrityksenne noudattaa keskeistä ESG-sääntelyä, ohjaamaan toimintaasi kohti vastuullisempia ja kestävämpiä käytäntöä, tunnistamaan tulevaa sääntelyä ennakoivasti ja osoittamaan vastuullisuutta. Pyydä tarjous tai varaa maksuton esittely!

Scroll to Top