Ajankohtaista

Per- ja polyfluorattuja aineita (PFAS) koskeva sääntely kiristyy – muutoksilla vaikutuksia elintarvike- ja kontaktimateriaalialalle

PFAS-aineet ovat ikuisuuskemikaaleja, jotka kerääntyvät ympäristöön päästessään pinta- ja pohjavesiin, juomaveteen, maaperään ja eliöihin. EU torjuu näiden aineiden ympäristövaikutuksia päivittämällä lainsäädäntöä. Tiedätkö, miten PFAS-aineiden valmistamista, markkinoille saattamista ja käyttöä rajoitetaan nyt ja mitä muutoksia on tekeillä? 

Linnunmaa Lexin artikkelivieraina Sweco Finlandin asiantuntijat Heidi Määttä ja Aleksi Maunumäki

pfas
PFAS-aineita on lukumäärällisesti useita tuhansia, samoin niiden käyttötarkoituksia

PFAS-aineita käytetään niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksiensa takia lukemattomissa sovelluksissa; teollisissa prosesseissa, tekstiileissä, huonekaluissa, elintarvikekontaktimateriaaleissa kuten pakkauksissa ja pinnoitetuissa paistinpannuissa, kosmetiikassa, sammutusvaahdoissa, metallituotteiden valmistuksessa, elektroniikassa, lääkinnällisissä laitteissa, puhdistus- ja voiteluaineissa.

PFAS-aineet ovat ikuisuuskemikaaleja. Ympäristöön päästessään ne kerääntyvät pinta- ja pohjavesiin sekä juomaveteen, maaperään ja eliöihin. Ne ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisen terveydelle. Tietyt PFAS-yhdisteet ovat haitallisia lisääntymiselle ja monien yhdisteiden epäillään myös aiheuttavan syöpää. Lisäksi joidenkin PFAS-yhdisteiden epäillään häiritsevän hormonaalista järjestelmää eli niillä epäillään olevan ns. ED-vaikutuksia (Endocrine Disruption). Ympäristöön ne joutuvat PFAS-aineiden tuotannosta, niitä sisältävien tuotteiden valmistuksesta ja käytöstä sekä jätteiden käsittelystä. Aineiden poistaminen ympäristöstä on vaikeaa ja kallista. Lisäksi niihin liittyvä riskinarviointi on erittäin haastavaa.

Elintarvikelainsäädäntö päivittyi – PFAS-jäämien raja-arvot asetettu elintarvikkeille

Euroopan komissio kumosi vanhan elintarvikkeiden vierasaineista annetun asetuksen uudella asetuksella 2023/915, joka on tuli voimaan 25. päivä toukokuuta. Uudessa asetuksessa on annettu raja-arvot elintarvikkeiden suurimmille sallituille perfluorattujen yhdisteiden pitoisuuksille. Näitä EU-komission antamia raja-arvoja on sovellettu jo 1. tammikuuta 2023 alkaen. Raja-arvot on asetettu kananmunille, kalalle, äyriäisille ja simpukoille, sekä tuotanto- ja riistaeläinten lihalle ja sisäelimille. Raja-arvojen ylittyessä elintarvikkeet eivät saa olla markkinoilla eikä niitä saa käyttää elintarvikkeiden ainesosina. Elintarvikkeiden kemiallinen detoksifikaatio on kielletty asetuksella.

Suomessa Ruokavirasto on lisännyt PFAS-yhdisteiden tutkimusmääriä vierasaineiden valvontaohjelmassaan vuonna 2023. Muun muassa kotimaisissa luomukananmunissa on havaittu kohonneita PFAS-pitoisuuksia, ja joissakin näytteissä pitoisuudet ovat ylittäneet nyt voimaan tulleet raja-arvot. Ruokaviraston mukaan merkittävin tekijä kohonneisiin luomukananmunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho. Rehuille ei kuitenkaan olla vielä asetettu PFAS-pitoisuusrajoja. Munantuottajia on ohjeistettu käyttämään vähemmän kalajauhoa luomutuotannossa.

PFAS-aineiden valmistusta ja käyttöä koskevien kemikaalilainsäädännön rajoitusten eteneminen EU:ssa

PFAS-aineiden tuote- ja tuoteryhmäkohtaista käyttöä koskevia kieltoja ja rajoituksia on jo tullut voimaan USA:ssa Kalifornian, Mainen ja Washingtonin osavaltioissa. Erityisesti elintarvikekontaktimateriaalit kuten pizzalaatikot ja ruokien kääreet ovat olleet näiden rajoitusten kohteena.

EU:n kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian myötä PFAS-aineet ovat tulleet erityisen tarkastelun alle myös Euroopassa. Strategiassa on suoraan kuvattu pyrkimys PFAS-aineiden vaiheittaiseen käytöstä poistamiseen. Keväällä 2023 viisi Euroopan maata (Saksa, Hollanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) antoivat EU-komissiolle REACH-asetuksen VI liitteen mukaisen PFAS-rajoitusehdotuksen. Ehdotuksen kuusi kuukautta kestävä, sidosryhmille avoin konsultointijakso päättyy syyskuun 25.päivä. Jakson jälkeen EU:n kemikaaliviraston RAC (Riskinarviointikomitea) ja SEAC (Sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea) antavat arvionsa rajoitusehdotuksen vaikutuksista. Tämänhetkisen arvion mukaan rajoitukset tulisivat voimaan vuonna 2026–2027.

Rajoitus koskisi PFAS-aineiden valmistusta, markkinoille saattamista ja käyttöä. Rajoituksen piiriin kuuluisivat PFAS-aineet sellaisenaan, konstituenttina muissa aineissa tai seoksissa sekä PFAS-aineet esineissä. Ehdotuksen liitteissä on kuvattuna useita eri sektorikohtaisia käyttöjä, mukaan lukien elintarvikekontaktimateriaalit, lääkinnälliset laitteet, tekstiilit, suksivoiteet ja kosmetiikka. Ehdotuksessa on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoista rajoitusvaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa täyskielto tulisi voimaan 18 kuukautta kiellon antamisen jälkeen. Toisessa vaihtoehdossa annettaisi pidemmät siirtymäajat huomioiden teollisuuden valmiudet PFAS-aineiden korvaamiseen tuotteissa kuten elintarvikekontaktimateriaaleissa ja lääkinnällisissä laitteissa.

pfas ii

PFAS-aineita koskevien rajoitusten ja lainsäädännön muutosten vaikutukset elintarvike- ja kontaktimateriaalialan toimijoille

Elintarvikealan onkin hyvä varautua PFAS-aineita koskevien elintarvike- ja kemikaalilainsäädännön muutoksiin. Erityisesti on huomioitava elintarvikkeiden vierasainejäämistä annetut raja-arvot tuotantoketjua koskevissa riskinarvioinneissa ja tarpeessa päivittää omavalvontasuunnitelmaa sekä velvoite poistaa markkinoilta ne tuotteet, joissa lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen ylityksiä havaitaan.

Lisäksi yritysten on hyvä tarkkailla hankinnoissaan, mitä korvaavia tuotteita markkinoille tulee PFAS-rajoitusehdotuksen edetessä ja teollisuuden näiden aineiden käytöstä luopuessa. Rajoitus voi muuttaa muun muassa pakkausmateriaalien ja erilaisten pinnoitettujen laitteiden ja välineiden tai voitelu- ja puhdistusaineiden ominaisuuksia. Se voi myös vaikuttaa materiaalien markkinaan, saatavuuteen ja hintaan. Toisaalta rajoitus ohjaa käyttämään vaihtoehtoisia aineita tai materiaaleja. Näidenkin materiaalien turvallisuudesta on varmistuttava, joten niitä markkinoille tuovien yritysten tulee pystyä perustelemaan huolellisesti sopivuus elintarvikekäyttöön.

maatta heidi swe ind joensuu iso
Heidi Määttä

Elintarviketurvallisuusasiantuntija
Sweco Finland Oy
heidi.maatta(at)sweco.fi

 maunumaki aleksi cv 1
Aleksi Maunumäki

Lakiasiantuntija
Sweco Finland Oy
aleksi.maunumaki(at)sweco.fi

Swecon asiantuntijoilla on vahvaa osaamista elintarvike-, kontaktimateriaali- ja tuoteturvallisuuden riskinarvioinneista sekä käytänteiden luomisesta. Erikoisosaamistamme on kemikaali- ja elintarviketurvallisuuteen liittyvän lainsäädännön kehittymisen seuranta sekä velvoitteiden täyttämisen ratkaisut. Lisäksi Swecon teollisuuden asiantuntijoilla on laaja-alaista kokemusta ja osaamista teollisuuden kohteiden ja prosessien suunnittelusta sekä teollisuusprojektien eri vaiheista esiselvityksistä toteutukseen.

Tutustu myös Linnunmaa Lexin legal compliance -palveluun, jonka avulla saat ajankohtaisen tiedon elintarvikkeita ja kontaktimateriaaleja koskevista lainsäädännön vaatimuksista.

Scroll to Top