Ajankohtaista

Metsäkatoasetus tuo tiettyjä tuotteita tuoville ja vieville yrityksille uusia velvoitteita

EU:n uusi metsäkatoasetus tuli voimaan kesäkuun lopussa. Asetuksen soveltaminen alkaa suurten yritysten osalta vuoden 2024 lopussa ja mikro- ja pienyritysten osalta kesällä 2025. Asetus tekee due diligence -järjestelmän pakolliseksi tietyissä yrityksissä. Tarkista tästä, millaisia toimijoita asetus velvoittaa ja miten.

metsäkatoasetus

Metsäkatoasetuksella ((EU) 2023/1115) kielletään metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden saattaminen unionin markkinoille sekä metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden vienti. Lisäksi asetuksella pyritään minimoimaan EU-alueen toimijoiden vaikutusta metsäkatoon, metsien tilan heikkenemiseen sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Asetuksen soveltamisalan keskeisimmät hyödykkeet ovat nautakarja, palmuöljy, soija, puu, kaakao, kumi ja kahvi sekä niihin liittyvät tuotteet.

Metsäkatoasetus asettaa uusia velvoitteita niille toimijoille, jotka tuovat unionin markkinoille tai vievät unionin markkinoilta edellä mainittuja hyödykkeitä sekä niistä valmistettuja tuotteita. Toimijalla tarkoitetaan asetuksessa ”luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka kaupallisen toiminnan yhteydessä saattaa asianomaisia tuotteita markkinoille tai vie niitä”.

Toimijoiden on noudatettava asianmukaista huolellisuutta sekä toimitettava asiaa koskeva vakuutus ennen asetuksen soveltamisalaan kuuluvien hyödykkeiden tai tuotteiden saattamista markkinoille tai niiden vientiä. Asianmukaisen huolellisuuden noudattamiseksi toimijoiden on perustettava menettelyistä ja toimenpiteistä muodostuva järjestelmä (”asianmukaisen huolellisuuden järjestelmä”; ”due diligence”) sen varmistamiseksi, että asianomaiset markkinoille saatettavat tuotteet ovat vaatimuksen mukaisia.

Metsäkatoasetuksella maat ja maiden osat jaetaan kolmeen riskiluokkaan: suuri riski, keskimääräinen riski ja alhainen riski. Kaikkien maiden riskitasoksi asetetaan asetuksen voimaantulopäivänä keskimääräinen riski, jonka jälkeen Euroopan komissio luokittelee maat tai maiden osat alhaisen tai korkean riskin maihin.

Laaja due diligence -velvoite

Mikäli tuote on tuotettu keskimääräisen tai suuren riskin maassa, toimijan on noudatettava laajaa huolellisuusvelvoitetta.

1. Tietoa koskeva velvollisuus

Toimijan on kerättävä asetuksen soveltamisalaan kuuluvista tuotteista tietoa, dataa ja asiakirjoja, joista käy ilmi, että asianomaiset tuotteet ovat asetuksen 3 artiklan mukaisia. Toimijan on kerättävä, järjestettävä ja säilytettävä näitä tietoja viiden vuoden ajan siitä lähtien, kun asianomaiset tuotteet on saatettu markkinoille tai viety.

Kerättäviin tietoihin on sisällytettävä mm. asianomaisten tuotteiden kuvaus, asianomaisten tuotteiden määrä nettopainokilogrammoina, tuotantomaa ja tarvittaessa sen osat, toimittajien yhteystiedot sekä tiedot siitä, että asianomaiset tuotteet ovat metsäkatoa aiheuttamattomia.

2. Riskinarviointi

Riskinarviointi toteutetaan arvioimalla edellä mainittuihin kerättyihin tietoihin perustuen, onko olemassa riski siitä, että asianomaiset tuotteet, jotka on tarkoitus saattaa markkinoille tai viedä, ovat vaatimustenvastaisia. Asianomaisia tuotteita ei saa saattaa markkinoille tai viedä, ellei riskinarviointi osoita, että riskiä ei ole tai riski on merkityksettömän alhainen. Riskinarviointi on dokumentoitava, tarkistettava vähintään vuoden välein sekä tarvittaessa saattaa toimivaltaisen viranomaisen saataville.

Riskinarvioinnissa on huomioitava mm. tuotantomaan riskiluokitus, tuotantomaassa olevat metsät ja alkuperäiskansat, metsäkadon tai metsien tilan heikkenemisen esiintyminen tuotantomaassa, tietoa koskevan velvollisuuden täyttämiseen tarvittavien tietojen lähde ja luotettavuus, tuotantomaahan ja alkuperämaahan tai niiden osiin liittyvät huolenaiheet, asianomaisen toimitusketjun monimutkaisuus ja asianomaisten tuotteiden jalostusvaihe sekä riski tämän asetuksen sääntöjen kiertämisestä tai sekoittumisesta alkuperältään tuntemattomiin asianomaisiin tuotteisiin.

3. Riskien vähentäminen

Ennen keskimääräisen tai suuren riskin tuotteiden saattamista markkinoille tai vientiä, toimijan on toteutettava riskiä vähentäviä menettelyjä ja toimenpiteitä, jotka ovat riittäviä sen saavuttamiseen, että riskiä ei ole ollenkaan tai on vain merkityksettömän alhainen riski. Riskiä vähentävät menettelyt on dokumentoitava, tarkistettava vähintään vuoden välein tarvittaessa saattaa toimivaltaisen viranomaisen saataville.

Riskiä vähentäviä menettelyjä ja toimenpiteitä voivat olla lisätietojen, -datan tai -asiakirjojen edellyttäminen, riippumattomien selvitysten tai tarkastusten tekeminen, muut toimenpiteet, jotka liittyvät tietovaatimuksiin sekä kyseessä olevan toimijan toimittajien, erityisesti pienviljelijöiden, tukeminen metsäkatoasetuksen noudattamisessa.

Lisäksi toimijoilla tulee olla käytössä asianmukaiset toimintatavat, valvonta ja menettelyt, joilla vähennetään ja hallitaan tehokkaasti yksilöityjen asianomaisten tuotteiden vaatimustenvastaisuuden riskiä. Suurten yritysten on raportoitava vuosittain asianmukaisen huolellisuuden järjestelmästään. Asianmukaisen huolellisuuden järjestelmää on tarkasteltava vuoden välein ja päivitettävä tarvittaessa. Asianmukaiseen huolellisuuteen liittyvät asiakirjat on säilytettävä viiden vuoden ajan ja ne on tarvittaessa annettava toimivaltaisen viranomaisen saataville.

Yksinkertaistettu due diligence -velvoite

Mikäli asianomaiset tuotteet on tuotettu alhaisen riskin maassa ja toimija on arvioinut asianomaisen tuotteen toimitusketjun monimutkaisuuden, riskin asetuksen kiertämiselle sekä tuotteiden sekoittumisesta alkuperältään tuntemattomiin asianomaisiin tuotteisiin, voi toimija noudattaa yksinkertaistettua huolellisuusvelvoitetta.

Yksinkertaistetussa huolellisuusvelvoitteessa toimijalla on tiedonantovelvollisuus toimivaltaiselle viranomaiselle asiakirjoista, jotka osoittavat merkityksettömän alhaisen riskin asetuksen kiertämisestä, sekoittumisesta alkuperältään tuntemattomiin tuotteisiin tai alkuperältään suuririskisten tai keskimääräisen riskin maiden tuotteisiin. Mikäli ilmenee riskiin viittaavaa tietoa, toimijan on täytettävä tiedonannon lisäksi riskinarviointi sekä riskin vähentäminen, ja toimitettava välittömästi asiaa koskevat tiedot viranomaiselle.

Poikkeus toimijoiden due diligence -velvoitteen noudattamiseen

Mikäli due diligence -velvoitetta on noudatettu jo aiemmin asianomaisten tuotteiden osalta ja asiaa koskeva vakuutus on toimitettu viranomaisille, pk-toimijoiden ei tarvitse noudattaa due diligence -velvoitetta näiden tuotteiden kohdalla.

Pk-toimijoiden on tällaisissa tilanteissa toimitettava pyynnöstä viranomaisille asianmukaista huolellisuutta koskevan vakuutuksen viitenumero. Suuret toimijat voivat viitata aiemmin toimitettuihin asianmukaista huolellisuutta koskeviin vakuutuksiin, kun ne ovat ensin varmistaneet, että asianomaisiin tuotteisiin liittyen on noudatettu asianmukaista huolellisuutta. Jo toimitettujen asianmukaista huolellisuutta koskevien vakuutusten viitenumerot on sisällytettävä asianmukaista huolellisuutta koskeviin vakuutuksiin.

Kauppaa käyvien velvoitteet

Kauppaa käyvällä tarkoitetaan asetuksessa ”toimitusketjuun kuuluvaa muuta henkilöä kuin toimijaa, joka kaupallisen toiminnan yhteydessä asettaa asianomaisia tuotteita saataville markkinoilla”. Kauppaa käyvinä pidetään pk-yrityksiä. Muita kauppaa käyviä kuin pk-yrityksiä pidetään toimijoina, joihin sovelletaan toimijoiden velvoitteita. Kauppaa käyvien pk-yritysten on kerättävä ja säilytettävä asianomaisista tuotteista tietoja ennen kuin ne saavat asettaa asianomaisia tuotteita markkinoilla saataville.

Kerättäviä tietoja ovat mm. asianomaiset tuotteet niille toimittaneiden toimittajien yhteystiedot, kyseisiin tuotteisiin liittyvän asianmukaisen huolellisuutta koskevan vakuutuksen viitenumero sekä niiden toimijoiden yhteystiedot, joille ne ovat toimittaneet asianomaiset tuotteet.

Velvoitteiden noudattamatta jättäminen johtaa sakkoihin, toimintakieltoihin ja tulojenmenetyksiin
Toimivaltainen viranomainen voi vaatia toimijaa tai kauppaa käyvää toteuttamaan asianmukaiset ja oikeasuhteiset korjaavat toimenpiteet vaatimustenvastaisuuden lopettamiseksi. Korjaavia toimenpiteitä voivat olla, huolellisuusvelvoitteen täyttäminen, asianomaisen tuotteen tuonnin tai viennin keskeyttäminen, poistaminen tai palauttaminen markkinoilta tai asianomaisen tuotteen lahjoittaminen yleisen edun mukaisiin tarkoituksiin tai tuotteen hävittäminen.

Asetuksen vastaisesta toiminnasta voidaan asettaa toimijalle sakko (oikeushenkilön kohdalla sakon suuruus on 4 % vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta), tuomita kyseessä olevat tuotteet tai tuotteilla saadut tulot menetetyksi, sulkea toimija määräajaksi julkisen rahoituksen ulkopuolelle sekä antaa väliaikainen kielto saattaa asianomaisia tuotteita markkinoille. Vakavan rikkomuksen kohdalla toimija voidaan velvoittaa noudattamaan laajaa huolellisuusvelvoitetta yksinkertaistetun huolellisuusvelvoitteen sijasta.

Linnunmaa Lexin EHS legal compliance -palvelu tarjoaa toimivat työkalut lainsäädännön vaatimusten tunnistamiseen, seuraamiseen ja vaatimusten täyttymisen arviointiin. Tutustu tästä tai ota yhteyttä myyntitiimiimme, niin sovitaan Teams-palaveri!

Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Scroll to Top