Ajankohtaista

Lakiasiantuntija Elina Voutilainen TTT-lehdessä: Menestyksekäs turvallisuusjohtaminen alkaa lainsäädännön tunnistamisesta

Turvallisuusjohtaminen on käytännön toimenpiteitä, jaettua vastuuta ja avointa viestintää. Toimiva turvallisuuskulttuuri tukee yritystoiminnan menestystä ja jatkuvuutta. Kaikki alkaa lainsäädännön tunnistamisesta. Siihen on tarjolla vaivaton ratkaisu.

HSE

Linnunmaa Lexin lakiasiantuntija Elina Voutilainen tietää, että turvallisuustoimien jalkauttaminen luontevaksi osaksi työn arkea on joskus haastavaa. Turvallisuusjohtamisen menetelmät ja toimintaohjeet jäävät helposti irrallisiksi, jos niiden perusta on epäselvä. 

– Lainsäädäntö on turvallisuustoiminnan kivijalka. Työturvallisuuslaki itsessään ei sisällä turvallisuusjohtamisen käsitettä, mutta se on ehdoton lähtökohta turvallisuuden johtamiselle. Lainsäädäntö tulee tuntea, jotta sitä voi noudattaa, korostaa Voutilainen.

– Moni yritys hoitaa turvallisuustyönsä lain velvoitteita laajemmin vapaaehtoisten johtamisjärjestelmien ja sertifikaattien, kuten ISO 45001:n avulla. Nekin edellyttävät sääntelyn tunnistamista.

Vastuu on yritysjohdolla

Vaikka turvallisuus on koko työyhteisön yhteinen asia, vastuu on viime kädessä yritysjohdolla. Työnantaja on velvollinen kehittämään työturvallisuutta yhteistyössä henkilöstön kanssa. Kun lakisääteisiä vastuita jalkautetaan yritysjohdolta esimiehille ja turvallisuushenkilöstölle, on viestinnän oltava selkeää.

Voutilainen kollegoineen auttaa yrityksiä lainsäädännön tunnistamisessa ja soveltamisessa sekä sen muutosten havaitsemisessa. Linnunmaa Lexin lakiseurantapalvelu toimii verkossa, mutta juristit ovat tavoitettavissa myös esimerkiksi reaaliaikaisessa chatissa. Palvelu tarjoaa toimivan ratkaisun myös sisäiseen viestintään ja vastuiden jakoon.

– Meidän palvelussamme lakiin perustuvien vastuiden jakaminen ja omien vastuiden tunnistaminen on helppoa hyvien työkalujen avulla.

Kun yritys rakentaa turvallisuusjohtamisensa – ja koko toimintansa – lainsäädännön pohjalle, tulevat vaatimukset luontevasti osaksi toimintaa.

– Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Kun turvallisuudesta huolehditaan lainmukaisesti, liiketoiminta sujuu häiriöttä. Epävarma turvallisuusjohtaminen kasvattaa riskejä myös taloudellisessa tuloksessa.

Kohti parempaa työnantajuutta

Voutilainen kiittelee suomalaisyrityksiä hyvästä työstä turvallisuuden eteen. Työturvallisuus on parantunut viime vuosikymmeninä huomattavasti ja vakavia tapaturmia sattuu aiempaa vähemmän.

Toisaalta tietyt negatiiviset ilmiöt, kuten työpaikkahäirintä nousevat tiuhaan otsikoihin ja ovat myös tuomioistuinten käsiteltävinä. Tapauksilla voi olla merkittäviä mainehaittoja, jotka heijastuvat työnantajamielikuvassa.

– Työturvallisuuslainsäädäntö on laaja kokonaisuus, johon sisältyvät fyysisen turvallisuuden ohella henkiseen turvallisuuteen ja työilmapiiriin liittyvät asiat. 

Voutilainen muistuttaa, ettei tarvitse olla lakiasiantuntija ymmärtääkseen lainsäädännön vaatimuksia ja niiden muutoksia.

– Vaatimukset on helppo ymmärtää, kun tukena on Linnunmaa Lexin palvelu, joka sisältää aina ajantasaisen lainsäädännön, asiantuntijoiden ymmärrettävät kommentit sekä nopean keskusteluyhteyden asiaan perehtyneen juristin kanssa.

Artikkeli on julkaistu TTT-lehdessä 2.9.2020.

 

Picture of Elina Voutilainen

Elina Voutilainen

Lakiasiantuntija
+358 44 706 7483
elina.voutilainen(at)linnunmaalex.fi

Maksuton webinaari 22.9.2020 klo 13: Turvallisuusjohtaminen ja työnantajanvastuut. Ilmoittaudu sähköpostitse osoitteeseen palvelu@linnunmaalex.fi.

Scroll to Top