Ajankohtaista

Harkkatarina: Harjoittelu Lexin työoikeustiimissä oli kiva ja opettavainen kokemus

Susanna Hietala vietti kevään 2020 Linnunmaa Lexin työoikeustiimin harjoittelijana. Harkan aikana tutuiksi tulivat muun muassa työehtosopimukset, koronakriisin vuoksi nopealla tahdilla muuttunut työlainsäädäntö sekä lomautus- ja irtisanomisasiat. Pandemian aiheuttamista poikkeusoloista ja etätyöstä huolimatta työporukka otti ”kuopuksen” tiiviisti mukaan tiimiin ja antoi tälle vastuullisia, itsenäisiä tehtäviä.

Harkkatarina Susanna Hietala

– Harjoittelun aikana pääsin kokoamaan Lexin HR-palveluun työehtosopimuspakettia. Palveluun lisättiin keskeisimmät työehtosopimukset sekä esimerkiksi niihin liittyvät info-osiot. Lisäksi pääsin tuottamaan sisältöä verkkosivuille laatimalla artikkeleita sekä kokoamalla oppaan lomautussääntelyyn ja sen muutoksiin liittyen.

– Parasta harjoittelussani oli ehdottomasti se, että työporukkaan oli helppo päästä mukaan.  Työ oli helppo aloittaa, kun ohjeistus oli kunnossa. Sain työkavereilta ja ohjaajilta aina apua, tukea ja sparrausta. Esimerkiksi lomautuspakettia laatiessani tai työehtosopimusten kanssa tapellessani sain nopeasti keskusteluyhteyden Tarjan tai Ellin kanssa. Ongelmien kanssa ei tarvinnut jäädä yksin.

– Kehityin harjoittelun aikana erityisesti juridisena kirjoittajana. Hahmotin, kuinka erilaista on kirjoittaa koulutehtäviä tai esseitä esimerkiksi yliopiston proffan luettavaksi. Tässä työssä lukijakunta on erilaista ja teksti tulee sovittaa lukijalle ihan eri tavalla. Lukija ei esimerkiksi välttämättä ole juristi, vaan asia täytyy pystyä selittämään auki muiden alojen ammattilaisille ymmärrettävin keinoin. Ensimmäistä artikkelia laatiessani huomasin, että sopivaa selittämisen tasoa oli vaikea hahmottaa. Ohjauksella kuitenkin pääsin eteenpäin, ja opin, mikä on sopivampi tapa ja taso avata asioita tekstissä.

– Se, mikä harjoittelussa oli erilaista kuin mitä olin odottanut, olivat työkaverit. Lexin asiantuntijat eivät olleet jäykkiä ja formaaleja. Vaikka he ovat kovia osaajia, käytiin tänäänkin Lexin WhatsApp-ryhmässä hauskaa keskustelua opiskelijakämpässä riehuneen hiiren imuroinnista!

– Myös Lexin verkkopalveluun sisältyvien Asiantuntijahuomioiden kirjoittamista jännitin etukäteen. Pian kuitenkin selvisi, että juridinen koulutukseni tosiaankin on juuri tätä varten – asiathan löytyvät oikeista lähteistä, kuten hallituksen esityksistä, ilman että kaikkea täytyy osata omasta päästä! Juridiseen kirjoittamiseen liittyykin erityisesti oikeanlaisten lähteiden hallinta ja tietty määrämuotoisuus, vaikka asioita voi ”kääntää” ja sanoittaa myös itse. Viestintä- ja kirjoitustaidot ovat korvaamattoman tärkeät.

– Haluaisin rohkaista opiskelukavereita ja niitä, jotka pohtivat harjoitteluun tai töihin hakeutumista: laita hakemusta menemään! Jos ei kokeile, ei voi saada mitään. Itsekin ajattelin alun perin, ettei minulla ole mahdollisuuksia päästä edes haastatteluun. Mutta nythän harjoittelu on jo onnistuneesti takanapäin.

– Lisäksi haluaisin vinkata, että ei kannata pelätä sitä, että tulee töihin asiantuntijajoukkoon. Lexin porukka oli ihan tosi mukavaa ja pääsin heti muiden vertaiseksi työyhteisön jäseneksi.

Scroll to Top