Ajankohtaista

Työpaikalla nähtävänä pidettävät lait – mitä ja miksi?

Jokaisella työnantajalla on velvollisuus pitää työpaikalla nähtävillä useita työelämää sääteleviä lakeja. Esilläpidon tarkoituksena on varmistaa, että työntekijät voivat halutessaan saada tiedon heitä koskevasta lainsäädännöstä. Miten nähtävänäpito on järjestetty teidän työpaikallanne?

tyopaikkalait

Työsuhteita sääntelee laaja lakien ja asetusten kokonaisuus, josta työnantajan on oltava perillä. Lisäksi lainsäätäjä on sälyttänyt työnantajalle vastuuta varmistua siitä, että myös työntekijä on perillä omia oikeuksiaan ja vastuitaan koskevasta sääntelystä. Lain mukaan jokaisella työpaikalla on pidettävä työntekijöiden nähtävänä heidän oikeuksiensa ja turvallisuutensa takaamiseksi annetut säännökset.

Niinpä työnantajalla on lakiin – tai useisiin lakeihin – perustuva velvollisuus pitää jatkuvasti ja jokaisen työntekijänsä nähtävillä laajaa lakikokonaisuutta, johon sisältyy muun muassa työsopimuksiin, työaikaan, lomiin, tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen, työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvää sääntelyä.

Esimerkiksi työsopimuslain (55/2001) 13 luvun 10 §:ssä on säädetty työnantajalle velvollisuus pitää työsopimuslaki työntekijöiden vapaasti saatavilla työpaikoilla. Vastaava säännös lain nähtävänä pitämisestä työpaikalla on myös työaikalaissa (872/2019), vuosilomalaissa (162/2005), työturvallisuuslaissa (782/2002), työterveyshuoltolaissa (1383/2001), työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015) sekä nuorista työntekijöistä annetussa laissa (998/1993).

Vaatimukset muuttuvat ja esilläpidon laiminlyönti on sanktioitu

Vaatimus esilläpidosta säädetään kussakin laissa erikseen. Lain säännös esilläpidosta sisältää usein asianomaisen lain nähtävilläpidon lisäksi säännöksen siitä, että kyseisen lain nojalla annetut säädökset (kuten asetukset tai päätökset) tulee myös olla nähtävillä. 

Esimerkiksi työturvallisuuslain 67 § velvoittaa, että lain nojalla annetut työpaikkaa koskevat säännökset on pidettävä työntekijöiden nähtävinä työpaikalla. Ei siis riitä, että pelkästään työturvallisuuslaki on työntekijöiden nähtävillä. Sekä esillä pidon vaatimuksiin että esillä pidettävien säädösten sisältöihin tulee vuosittain muutoksia, joten on olennaista huolehtia ajantasaisen kokonaisuuden esilläpidosta.

Mikäli työnantaja rikkoo velvollisuutensa pitää nimenomaiset lait työntekijöiden nähtävillä, voidaan työnantaja tuomita työsopimuslakirikkomuksesta, työturvallisuusrikkomuksesta, vuosilomarikkomuksesta, työsuojelurikkomuksesta tai yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisesta sakkoon.

Näin täytät velvoitteesi työpaikalla nähtävänä pidettävien lakien esilläpidosta

Lakien saatavilla pitäminen voidaan toteuttaa yksinkertaisesti ja edullisesti siten, että työnantaja tilaa henkilöstön käyttöön yhteiskäyttötunnuksen, jolla pääsee tarkastelemaan työpaikalla nähtävänä pidettäviä lakeja. Tilauksen Linnunmaa Lexin Työpaikalla nähtävänä pidettävät lait -palvelusta voit tehdä suoraan tästä. 

Linnunmaa Lexin Työpaikalla nähtävänä pidettävät lait -palvelukokonaisuus sisältää digitaalisena ja ajantasaisena kaikki ne lait ja säädökset, joista löytyy määräys nähtävillä pidosta. Yhteiskäyttötunnuksen avulla työntekijät voivat tarkastella kokonaisuutta helposti, missä hyvänsä työskentelypaikassa ja millä hyvänsä määrittelemälläsi päätelaitteella. Samalla sinä täytät vaivattomasti työnantajavelvoitteesi lakien esilläpidosta työpaikalla ilman, että joudut itse huolehtimaan säädöslistan päivittämisestä tai kahvihuoneen lakivihkosen uusimisesta.

Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Artikkeliin liittyvät avainsanat:

  • Työpaikalla nähtävänä pidettävät lait
  • Työpaikalla esillä pidettävät lait
  • Työpaikkalait henkilöstösi nähtäville
  • Verkkopalvelu
Scroll to Top