Ajankohtaista

Tulevaisuuden pakkausten tulee olla kierrätettäviä – Pieni tietopaketti EU:n valmisteilla olevasta pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta

EU:n komissio on esittänyt, että pakkauksia ja pakkausjätteitä koskeva lainsäädäntökehys saatetaan ajan tasalle vastaamaan kasvavan kulutuksen haasteisiin ja ympäristönsuojelun tavoitteisiin. Voimassa oleva direktiivi pakkauksista ja pakkausjätteistä on vuodelta 1994 ja sitä on viimeksi muutettu vuonna 2018. Uudistustarve on siis ilmeinen. 

pakkausjateasetus

Tuotteiden, materiaalien ja kulutustottumusten kehittyessä kertakäyttöpakkausten käyttö on lisääntynyt merkittävästi. EU:ssa valmistellaankin uutta sääntelyä pakkausten ja pakkausjätteiden vähentämiseksi. Komission mukaan uuden asetuksen tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää rajoittamalla tarpeetonta pakkaamista, edistää kiertotaloutta sekä edistää uudelleenkäytettäviä ja -täytettäviä pakkausratkaisuja.

Pakkauksia ja pakkausjätteitä koskevassa asetusehdotuksessa on asetettu määrällisiä pakkausten uudelleenkäyttö- ja uudelleentäyttötavoitteita aloilla (mm. mukaan otettavien elintarvikkeiden ala), joilla on arvioitu olevan parhaat mahdollisuudet pakkausjätteen vähentämiseen. 

 

Pakkausjätteen määrään kasvua ei ole saatu kuriin aiemmalla sääntelyllä


Uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus on tarpeen, sillä nyt voimassa olevalla direktiivillä 94/62/EY ei ole saatu pakkausjätteen määrän lisääntymistä kuriin. Uudet kulutustottumukset (kuten mukaan otettavien tuotteiden kulutus sekä sähköisen kaupankäynnin ja kotitoimitusten lisääntyminen) ovat entisestään kiihdyttäneet tätä suuntausta.

Lisäksi kierrätyksen estävien ominaisuuksien käyttö pakkauksissa ja kompostoituvien kierrätysjakeiden sekoittuminen muihin jakeisiin ovat kasvavia ongelmia. Myös muovipakkausten kierrätyksen heikko laatu ja uusioraaka-aineiden käyttö rajoittaa EU:n mahdollisuuksia vähentää ensiömateriaalien käyttöä uusissa pakkauksissa.

Jatkossa kaikkien pakkausten tulee olla kierrätettäviä


Asetusta sovelletaan kaikkiin pakkauksiin riippumatta pakkauksessa käytetystä materiaalista sekä kaikkiin pakkausjätteisiin, joita käytetään tai jotka syntyvät teollisuudessa, muussa valmistuksessa, vähittäiskaupassa tai jakelussa, toimistoissa, palvelujen tarjoamisessa tai kotitalouksissa.

Jatkossa kaikkien pakkausten tulee olla kierrätettäviä ja niissä tulee olla merkinnät lajittelun helpottamiseksi. Pakkaukset eivät saa sisältää haitallisia aineita, kuten lyijyä tai elohopeaa. Pakkausten muoviosien tulee sisältää vähintään tietyn prosenttiosuuden kuluttajien tuottamista muovijätteistä peräisin olevaa kierrätettyä muovia. Pakkaukset on suunniteltava siten, että niillä on mahdollisimman pieni paino ja koko.

Pakkauksen toimittajalla on tiedonantovelvollisuus valmistajalle. Pakkauksen tuottajalla on laajennettu tuottajavastuu pakkauksista. Lisäksi tuottajalla on tiedonantovelvollisuus kuluttajille pakkausjätteen syntymisen ehkäisemisestä ja jätehuollosta. Talouden toimijaa koskee ns. ylipakkaamiskielto.

Asetus on tulossa voimaan todennäköisesti kevään 2024 aikana


Komissio on antanut asetusehdotuksensa 30.11.2022. Parlamentti on hyväksynyt kantansa 22.11.2023. Neuvosto hyväksyi yleisnäkemyksen asetusehdotuksesta 18.12.2023.

Seuraavaksi asetusehdotusta tullaan käsittelemään komission, parlamentin ja neuvoston ns. kolmikantaneuvotteluissa, joissa pyritään löytämään kompromissi parlamentin ja neuvoston kantojen välillä. Säädösehdotus hyväksytään säädökseksi, kun parlamentti ja neuvosto ovat sopineet yhteisestä tekstistä. Lopullinen asetus on tulossa näillä näkymin keväällä 2024. 

Picture of Milla Martin

Milla Martin

Lakiasiantuntija
+358 44 736 6633
milla.martin(at)linnunmaalex.fi

Kaipaatko apua tuottajavastuuseen, jätelainsäädäntöön ja ympäristöasioihin liittyvien lainsäädännön vaatimusten tunnistamisessa sekä oman toimintasi vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa? Varaa maksuton tapaaminen, niin kerromme, miten legal compliance -verkkopalvelumme auttaa sinua vastuullisuustyössäsi.

Scroll to Top