Ajankohtaista

Lakimuutosten seuranta ja vaatimustenmukaisuuden osoittaminen SoTe-alalla vaatii ennakointia ja järjestelmällisyyttä – sekä toimivat työkalut ja luotettavan kumppanin

Sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävälle taholle lakisääteisten vaatimusten täyttäminen on todellinen pakko: kun jokin menee pieleen, ollaan tarkan valvonnan alla ja virkavelvollisuuksien täyttämisen osalta todellisessa syynissä. Mediahuomioltakaan ei aina vältytä. Vastuullinen ote tarkoittaa sitä, että legal compliance -prosessi on systemaattinen, aktiivinen ja jatkuva. Asiaan liittyy siis myös viisas ennakointi – kun lakimuutoksia seurataan aktiivisesti ja niistä viestitään organisaatiossa oikea-aikaisesti, vältetään turhat vähältä piti -tilanteet ja mainehaitat.

sote legal compliance
Seurattavana laaja kattaus lainsäädäntöä

Sosiaali- ja terveyspalveluissa riittää vaatimuksia. Asia ei liity pelkästään potilasturvallisuuteen, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen, lääkkeisiin tai lääkinnällisiin laitteisiin, vaan läsnä on lähes koko lainsäädännön kirjo aina tietosuojasta työoikeuteen, taloushallinnosta palkanlaskentaan, ympäristönäkökulmista ja jätehuollosta kunnallishallintoon ja niin edelleen. 

Sopimukset ja monenlaiset alihankintajärjestelyt ovat niinikään arkipäivää. Myös elintarviketurvallisuus on keskeinen osa näiden palveluiden järjestämistä, ja esimerkiksi ateriapalveluissa onkin huomioitava elintarvikkeita ja kontaktimateriaaleja koskeva tiukka sääntely.

Aihe koskettaa siis laajaa joukkoa eri alojen asiantuntijoita – ja koko organisaatiota aina johdosta työntekijöihin ja sitä kautta asiakkaisiin.

Legal compliance -toiminnan järjestäminen ei ole yksinkertainen tehtävä

Legal compliance -toiminta eli lainsäädännön tunnistaminen ja seuranta sekä vaatimustenmukaisuuden osoittaminen on SoTe-alalla paitsi virkavelvollisuus, myös osa erilaisia vapaaehtoisia laatu- ja johtamisjärjestelmiä. Jotta esimerkiksi ISO-sertifikaattiin saadaan leima, on pystyttävä aukottomasti osoittamaan, että omaa toimintaa koskevat lakipykälät ja vaatimukset on tunnistettu, ymmärretty ja viety käytäntöön.

Tehtävä ei ole helppo: säädöksiä on lukemattomia, ja seurattavia lähteitä lähes yhtä paljon. Muutoskin on jatkuvaa.

Monessa SoTe-alan organisaatiossa aiheeseen suhtaudutaan varsin vakavasti. Vastuut lainsäädännön seuraamisesta ja noudattamisesta on tarkkaan jaettu, mutta käytettävät työkalut ovat usein valitettavan manuaalisia, toimintamallit vanhanaikaisia, ja käytännöt eri yksiköiden välillä kirjavia. Käytössä saattaa olla esimerkiksi kattava lista lainsäädännöstä ja lähteistä, mutta jokaisen vastuutahon on säntillisesti ja määräajoin tehtävä uuvuttava tarkastelu selaamalla läpi linkkejä, listoja ja lainvalmistelusivustoja.

Vaatimustenmukaisuuden tarkkaa dokumentaatiota ja raportointia on vaikea tehdä järjestelmällisesti ja näppärästi ilman asiaan vihkiytynyttä palvelua. Viestin vieminen tärkeistä asioista eteenpäin saattaa olla koulutusten, sähköpostiviestien, käytäväpuheiden tai palaverimuistioiden varassa.

Mikä siis avuksi?

Linnunmaa Lex tarjoaa vankkaa asiantuntemusta, modernit työkalut ja luotettavan kumppanuuden. Linnunmaa Lex on legal compliance -toiminnan luotettava kumppani, joka on toiminut alalla jo pitkälle toistakymmentä vuotta. Meihin luottaa yli suomalaista 500 yritystä ja organisaatiota – eikä suotta.

palvelukuva

Nykyaikainen digitaalinen palvelumme kokoaa yhteen osoitteeseen organisaation ja sen vastuuhenkilöiden kannalta relevantin sääntelyn ja tuo lakimuutokset esille valmiiksi pureksittuina, ymmärrettävässä muodossa. 

Palvelumme sisältää helppokäyttöiset työkalut vaatimusten täyttymisen arviointiin ja raportointiin sekä vastuunjakoon ja sisäiseen viestintään. Kaikki tämä rullaa jatkuvasti ajantasaisena verkossa ja on käytettävissä millä tahansa päätelaitteella.

Linnunmaa Lex on kustannustehokas, luotettava ja kattava apu lakisääteisten vaatimusten hallintaan, seurantaan ja vastuuttamiseen sekä legal compliance -toiminnan riskienhallintaan.

Tarjoamme kattavat sisällöt SoTe-alan toimijoille. Palvelumme sisältää jo esimerkiksi seuraavat kokonaisuudet ja paljon muuta:

  • Ympäristö, kemikaalit ja jätehuolto
  • Palo ja pelastus, kiinteistönhuolto, rakentaminen
  • Työterveys ja -turvallisuus
  • Työoikeus ja HR
  • GDPR, tietosuoja
  • Taloushallinto
  • Julkiset hankinnat
  • Elintarvikkeet ja kontaktimateriaalit

Oletko kiinnostunut kuulemaan ja keskustelemaan lisää SoTe-alan legal compliance -toiminnasta? Kokoamme mielellämme juuri teidän organisaatiollenne sopivan ratkaisun vaatimusten hallintaan. Voit varata maksuttoman Teams-esittelyn ottamalla suoraan yhteyttä Elli-Inkeri Monoseen.

Vastuullisiin kuulemisiin!

Picture of Elli-Inkeri Mononen

Elli-Inkeri Mononen

Toimitusjohtaja
+358 40 351 8983
elli-inkeri.mononen(at)linnunmaalex.fi

legal compliance
Scroll to Top