Ajankohtaista

4+1 turvallisuusasiaa, joiden pitäisi olla kunnossa sinunkin työpaikallasi

Lauantaina 11.2. vietetään 112-päivää. Tänä vuonna päivän teemana on ”varautuminen on arjen pieniä tekoja”.  Teemapäivän hengessä listasimme muutaman työturvallisuuslain (738/2002) kohdan. Tsekkaa lista ja pohdi, miten vaatimukset täyttyvät työn arjessa sinun työpaikallasi?

artikkeli 112
1. Työsuojelun toimintaohjelma

Työnantajalla on lain mukaan oltava ohjelma, johon perustuen työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä pyritään kehittämään ja edistämään. Onko teidän työpaikallenne laadittu työsuojelun toimintaohjelma? Mistä toimintaohjelma löytyy, ja koska sitä on viimeksi päivitetty?

2. Työn vaarojen selvittäminen ja arviointi

Jotta työnantaja voi toteuttaa työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet, tulee työnantajan olla tietoinen työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä. Tämä koskee sekä fyysisiä että psykososiaalisia haitta- ja vaaratekijöitä. Onko kaikki työpaikkanne vaaratekijät selvitetty ja arvioitu? Entä kuinka usein selvitystä päivitetään? Työolosuhteiden arvioinnin ja parantamisen tulee olla jatkuvaa toimintaa.

3. Työntekijälle annettava opetus ja ohjaus

Pelkkä työn vaarojen selvittäminen ei riitä, vaan työnantajan on myös annettava työntekijöille riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä. Miten teidän työntekijänne perehdytetään tehtäviinsä? Millaista työturvallisuuteen liittyvää opetusta ja ohjausta annatte työntekijöillenne? Oletteko ottaneet huomioon myös esimerkiksi kemikaalit, melun ja biologiset tekijät? Entä oletteko ohjeistaneet työntekijänne toimimaan tilanteissa, joissa tarvitaan ensiapua?

4. Hälytys-, turvallisuus- ja pelastusvälineet sekä ohjeet

Onko työpaikallanne tarvittavat hälytys-, paloturvallisuus-, hengenpelastus- ja pelastautumislaitteet sekä -välineet? Miten olette opastaneet työntekijänne turvallisuus- ja pelastuslaitteiden käyttöön? Oletteko laatineet varautumisohjeet, ja missä ne ovat saatavilla? Entä onko työpaikallanne tarvittavat ensiapuvälineet?

ja sitten vielä se +1, eli listan viides kohta


Turvallisuus ei tietenkään rajoitu pelkästään työpaikoille, vaan myös kotona on syytä huolehtia arjen turvallisuudesta. 112-päivä on hyvä hetki tarkistaa palovaroittimien paristojen kunto. Samalla voit vilkaista, että löytyykö keittiöstäsi sammutuspeite. Entä oletko koskaan kokeillut, kuinka helposti saat otettua sammutuspeitteen esille pakkauksestaan? Nyt voisi olla hyvä aika myös harjoitella sitä.

Onko sinulla työturvallisuuteen liittyviä vastuita työpaikallasi? Kaipaatko apua turvallisuutta koskevien vaatimusten hallintaan ja niiden täyttymisen arviointiin? Vaivaton legal compliance -palvelumme auttaa sinua lainsäädännön vaatimuksia koskevassa työssäsi. Ota yhteyttä allekirjoittaneeseen tai lähetä meille tarjous- tai esittelypyyntö. Kerromme mielellämme lisää.

Picture of Samuli Tiirikainen

Samuli Tiirikainen

Lakiasiantuntija (EHS)
+358 44 491 9182
samuli.tiirikainen(at)linnunmaalex.fi

Scroll to Top