Ajankohtaista

Biopolttoaineista ja bionesteistä annettuun lakiin muutoksia – lain soveltamisalaan kuuluvien toiminnanharjoittajien määrä kasvaa merkittävästi

Biopolttoaineita ja bionesteitä koskevaan lakiin esitetään muutoksia, joilla laajennetaan biopolttoaineiden kestävyysjärjestelmän soveltamisalaa Suomessa. Muutosten myötä kestävyyskriteerit laajenevat koskemaan biopolttoaineiden ja bionesteiden lisäksi myös biomassapolttoaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa 15 toiminnanharjoittajan sijaan noin 150 toiminnanharjoittajan on otettava kestävyyskriteerit huomioon toiminnassaan.

fuel 1596622 1920

Valtioneuvosto on esittänyt biopolttoaineista ja bionesteistä annettuun lakiin 393/2013 eli ns. kestävyyslakiin muutoksia, joilla laajennetaan biopolttoaineiden kestävyysjärjestelmän soveltamisalaa Suomessa. Lakimuutosten taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston ns. RED II-direktiivi eli direktiivi (EU) 2018/2001 uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä. Lainsäädäntömuutosten tarkoituksena on RED II direktiivin mukaisten kiinteitä ja kaasumaisia biomassapolttoaineita koskevien kestävyyskriteereiden ja kasvihuonekaasupäästöjen vähennyskriteerien kansallinen voimaan saattaminen.

Biopolttoaineet, bionesteet ja biomassapolttoaineet kuuluvat kestävyysjärjestelmän piiriin

Kestävyyslakiin tehtävien lakimuutosten tavoitteena on varmistaa, että Suomessa kulutetut biopolttoaineet, bionesteet ja biomassapolttoaineet on tuotettu kestävällä tavalla ja, että ne voidaan ottaa huomioon EU:n uusiutuvan energian tavoitteissa sekä liikenteen uusiutuvan energian osuutta koskevassa velvoitteessa. Biopolttoaineita ovat esimerkiksi nestemäiset tai kaasumaiset liikenteessä käytettävät polttoaineet, kuten bioetanoli ja biokaasu. Biomassapolttoaineeksi puolestaan katsotaan esimerkiksi hake. Yhteistä näille kaikille on se, että ne tuotetaan biomassoista eli eloperäisistä aineista, ja valmistukseen käytetään esimerkiksi metsäbiomassoja, peltobiomassoja tai jätettä. Jatkossa lain kestävyyskriteerit tulisivat koskemaan biopolttoaineiden ja bionesteiden lisäksi myös biomassapolttoaineita. Samalla myös lain nimike muutettaisiin muotoon ”laki biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista”.

Toiminnanharjoittajan tulee laatia kestävyyskriteeriselvitys

Kestävyyskriteerit ohjaavat toiminnanharjoittajia valitsemaan sellaisia raaka-aineita, joita ei ole viljelty maalla, jonka maaperään tai kasvillisuuteen on sitoutunut suuria määriä hiiltä. Toiminnanharjoittajan tulee laatia kestävyyskriteeriselvitys biopolttoaine-, bioneste- ja biomassapolttoaine-erien kestävyyskriteerien täyttymiseen liittyvistä seikoista. Huomioon on otettava muun muassa raaka-aineita koskevat tiedot, erien sisältämät biopolttoaine-, bioneste- ja biomassapolttoainemäärät sekä kestävyyskriteerien täyttymisen osoittamista koskevat tiedot. Selvitys koskee eriä, joita toiminnanharjoittaja on Suomessa tuottanut, valmistanut, luovuttanut kulutukseen tai käyttänyt kalenterivuoden aikana. Selvitys tulee toimittaa Energiavirastolle.

Lain soveltamisalaan kuuluvien toiminnanharjoittajien määrä kasvaa

Esitettyjen muutosten myötä sääntelyn piiriin kuuluvien kohteiden määrä nousee ja samalla lainsäädännön soveltamisala laajenee. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kestävyyslaki koskettaa 15 toiminnanharjoittajan sijaan noin 150 toiminnanharjoittajaa. Esimerkiksi energiantuotannon toimijoiden on osoitettava, että niiden käyttämät biomassapolttoaineet täyttävät kestävyyskriteerit, jos ne käyttävät biomassapolttoaineita sähköä, lämmitystä ja jäähdytystä tuottavassa laitoksessa, jonka kokonaislämpöteho on vähintään 20 megawattia kiinteiden biomassapolttoaineiden tapauksessa ja 2 megawattia kaasumaisten biomassapolttoaineiden tapauksessa.

Kestävyyslain muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021. Siirtymäajoilla otetaan kuitenkin huomioon se, että toiminnanharjoittajilla on tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa muuttunutta sääntelyä ja osoittaa kestävyyskriteerien täyttyminen. Joulukuun aikana on tarkoitus käsitellä myös kestävyyslain sääntelyä täydentävä valtioneuvoston asetus, joka sisältää menettelyihin ja niiden vaatimuksiin sekä lain soveltamiseen liittyviä tarkempia säännöksiä sekä tarkentavaa teknistä sääntelyä.

Etsitkö tietoa ajantasaisesta ympäristölainsäädännöstä? Tutustu Linnunmaa Lexin EHS-lakiseurantapalveluun. Näppärän verkkopalvelun avulla pidät itsesi aina ajantasalla toimintaasi koskevasta lainsäädännöstä sekä sääntelyn vaatimuksista ja niiden muutoksista. Kuukausimaksullisiin palveluihimme sisältyy jatkuva erikoisjuristien tuki ja tulkinta-apu chatissa.

Pyydä tarjous Linnunmaa Lexistä tästä!

Jonna Rytkönen

Jonna Rytkönen

Lakiasiantuntija, asiakkuuspäällikkö

Scroll to Top