Yhteistyössä Legio Ostiensis: Työelämäterveiset Joensuun Tiedepuistolta

Olen Samuli Tiirikainen, edelleen oikeustieteen opiskelija, mutta tämän vuoden kesäkuusta lähtien myös lakiasiantuntijan työtehtäviin Linnunmaa Lexin palveluksessa perehtynyt erikoisjuristin aihio. Tässä jutussa kerron miten päädyin tänne missä nyt olen, ja mitä me Lexiläiset oikein teemme. Yritän antaa myös pari hyödyllistä vinkkiä, jotka toivottavasti auttavat tämän jutun lukijoita oman urapolkunsa alun löytämisessä.

Susirajalle oikeustieteitä opiskelemaan

Tieni oikeustieteiden opiskelijaksi ei ole ollut aivan perinteinen. Ylioppilaskirjoitusteni jälkeen ehdin nimittäin viettää yli 20 vuotta aivan toisenlaisissa puuhissa, enimmäkseen ilmailun parissa. Kaipuu takaisin koulun penkille nosti kuitenkin aina välillä päätään, ja suoritinpa parin kurssin verran oikeustieteen opintojakin avoimessa yliopistossa vuonna 2012. Aikani ei vielä tuolloin riittänyt tutkintotavoitteiseen opiskeluun, mutta kiinnostus lakipykäliä kohtaan jäi itämään. Lopulta alkuvuodesta 2017 elämäntilanteeni mahdollisti täysipäiväisen pääsykokeeseen pänttäämisen, mikä johti opiskelupaikkaan ja toi minut Joensuuhun saman vuoden syksyllä.

Opiskelijaelämä fiksujen nuorten ihmisten parissa imaisi minut heti ensimmäisinä päivinä mukaansa, ja pian opintopisteitäkin alkoi tipahdella rekisteriin tasaiseen tahtiin. Kahden talven jälkeen olin saanut oikeusnotaarin tutkinnon suoritettua, ja kolmannen talven jälkeen olin suorittanut kaikki vaadittavat kurssit, minkä lisäksi gradunikin alkoi olla hyvässä vaiheessa. On tosin pakko tunnustaa, että tätä kirjoittaessani se gradu odottaa edelleen viimeistelyä ja palauttamista.

Asteittain takaisin kohti työelämää

Melko pian opintojeni alettua minulle kävi selväksi, etten enää halua palata entisiin työtehtäviini. Aloin etsimään oikeudellisen alan työpaikkoja, joihin voisin opiskelun ohessa hakeutua. Lueskelin työpaikkailmoituksia ja lähetin hakemuksia, mutta vailla tuloksia. Mieltäni alkoi kalvaa pieni epäilys siitä, että en ehkä kelpaakaan minulle uudentyyppisiin työtehtäviin. Pidin kuitenkin silmäni ja korvani auki, mikä kannatti – päädyin nimittäin oikeustieteen laitoksen henkilökunnalta saamieni vinkkien perusteella töihin niin tutkimusavustajaksi kuin harjoittelijaksi käräjäoikeuteenkin.

Linnunmaa Lexistä kuulin ensimmäisen kerran ympäristöoikeuden kurssilla heti ensimmäisenä opiskelusyksynäni, kun luennoitsija Tapio Määttä käytti sitä esimerkkinä uudenlaista oikeudellista palvelua tarjoavasta yrityksestä. Lexin nimi jäi mieleeni, ja myöhemmin törmäsin LinkedInissä aktiivisesti toimineeseen Lexin toimitusjohtaja Elliin. Vaihdoin Ellin kanssa muutamia viestejä ja kyselin hieman Linnunmaa Lexistä työnantajana. Tämä tutustuminen vahvisti myönteistä mielikuvaani yrityksestä, ja myöhemmin päädyin hakeutumaan Lexiin töihin parikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla en tullut valituksi, mutta yritin opintojeni loppusuoralla uudestaan ja pääsin osaksi Lexin tiimiä alkukesästä 2020.

Mitä Lexissä tehdään?

Linnunmaa Lex on varmasti yrityksen nimenä monelle tuttu, mutta yhtä moni ei ehkä tiedä mitä täällä oikeastaan tehdään. Lexin palvelun ytimen muodostaa digitaalinen lakiseurantapalvelu, jonka avulla yritysasiakkaat pystyvät helposti seuraamaan toimintaansa koskettavan lainsäädännön asettamia vaatimuksia sekä lainsäädännössä tapahtuvia muutoksia. Lexin lakiseurantapalvelu on tällä hetkellä saatavissa EHS- (Environment, Health, Safety), HR & talous-, elintarvike- ja rakennusaloille suunniteltuina paketteina. Erikoisjuristeillamme on oikeustieteellisen tutkinnon lisäksi kokemusta ja koulutusta myös esimerkiksi luonnontieteiden alalta. Lexillä on toimistot sekä Joensuussa että Kuopiossa, minkä lisäksi meillä on oma myyntiyhtiö Uudellamaalla, Porvoossa.

Itse työskentelen Lexin EHS-tiimissä, joka on toimintamme perinteisin osa-alue. Asiakkainamme on noin 300 yritystä, joiden toimialat vaihtelevat. Yhteistä EHS-puolen asiakkaille on kuitenkin se, että niiden on toiminnassaan pystyttävä huomioimaan ympäristöä, kemikaaleja, työturvallisuutta, työterveyttä ja tuoteturvallisuutta koskevat lait ja velvoitteet. Keskikokoista asiakasyritystä koskee noin 200 keskeistä lainsäädännön asettamaa vaatimusta, ja lainsäädäntöön tulee vuosittain noin 100 muutosta. Ei siis ole mikään ihme, että yritykset kaipaavat apua EHS-pykäläviidakossa suunnistamiseen.

EHS-lakikirjastomme sisältää sekä kansallista että EU-tasoista lainsäädäntöä yhteensä noin 20 000 pykälän verran. Seuraamme lainsäädännön muutoksia jatkuvasti, ja päivitämme asiakaskohtaisesti räätälöidyt lakikirjastot aina, kun muutoksia tulee. Kommentoimme myös kaikkia lakimuutoksia yleiskielisesti niin, että asiakasyritysten on helppo ymmärtää ja käsitellä heitä koskevia muutoksia. Lakikirjaston lisäksi tarjoamme asiakkaillemme monipuolisesti erilaisia koulutuksia ja työpajoja, sekä selvitämme asiakkaiden oikeudellisia ongelmia tarpeen mukaan.

Lex on pieni mutta kasvava yritys, joka pyrkii jatkuvasti kehittämään palveluitaan ja sopeutumaan nopeasti toimintaympäristön muutoksiin. Kasvavan liiketoiminnan myötä saattaa hyvinkin avautua työmahdollisuuksia kyvykkäille opiskelijoille, joten kannattaa pitää Lex seurannassa, mikäli oikeudellisen konsultoinnin maailma uravaihtoehtona kiinnostaa.

Mihin opinnoissa kannattaa panostaa?

Kun ajattelen jälkikäteen niitä tekijöitä, jotka johtivat minun osaltani työllistymiseen opintojen aikana ja niiden jälkeen (tai no, se gradu on edelleen palauttamatta), nousee esiin muutama seikka, jotka mielestäni kannattaa huomioida jo opintojen aikana. Ensinnäkin haluan korostaa aktiivisen ja avoimen uteliaan asenteen merkitystä. Itse kyselin rohkeasti asioita luennoitsijoilta ja muilta opiskelijoilta, sekä pyrin osallistumaan aktiivisesti erilaisiin työelämätapahtumiin. Virallisesti avoimina olleet työpaikat eivät olleet ainakaan minun kohdallani avain onneen, vaan kuulin tarjolla olevista tehtävistä aina ensin suoraan joltakin henkilöltä. Myös LinkedInissä ja muissa sosiaalisen median kanavissa aktivoituminen kannattaa – sieltä voi parhaassa tapauksessa löytää tuttavuuksia, jotka voivat johtaa työpaikan saamiseen.

Yksittäisistä juristin tehtäviin liittyvistä työelämätaidoista pidän ehdottomasti tärkeimpänä kirjallista viestintää. Kirjoittamaan joutuu oikeudellisten opintojen aikana paljon, mutta teksteistä saa valitettavan harvoin muuta kuin sisällöllisiin kysymyksiin liittyvää palautetta. Haluan kuitenkin kannustaa kaikkia opiskelijoita uhraamaan aikaa myös kirjoitustaitojensa kehittämiseen. Lyhyellä tähtäimellä siitä hyötyy parempina kurssiarvosanoina, mutta pidemmällä tähtäimellä myös työelämävalmiudet paranevat. On vaikea kuvitella juristin työtehtävää, joka ei sisältäisi kirjallista viestintää. Useimmissa työtehtävissä korostuu kyky tiivistää vaikeaselkoinen asia ymmärrettävään muotoon niin, että juristikoulutusta vailla oleva lukijakin ymmärtää mistä on kyse.

Tämän lisäksi kannattaa muistaa, että opiskelijaelämään kuuluu muutakin kuin nenä kiinni lakikirjoissa istuminen. Erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina on hyvä muistaa pitää kiinni niistä elämän peruspalikoista, jotka ovat oikeasti tärkeitä. Ihmissuhteet, liikunta ja riittävä lepo ovat oma reseptini. Lähdenkin tästä työpäivän päätteeksi rentoutumaan Joensuun Jääkarhujen saunalle, ehkä tapaamme siellä. Lopuksi toivotan menestystä opintoihinne ja jaksamista synkkenevään vuodenaikaan. Vain pari kuukautta, niin päivä alkaa taas pidentyä!

Samuli

Vieritä ylös