Ajankohtaista

Suomesta johdettu ulkomainen yritys yleisesti verovelvolliseksi

Ulkomaisia yhteisöjä koskevaan verotussääntelyyn kaavaillaan muutoksia ensi vuodesta alkaen. Tuloverolakiin lisättäväksi ehdotetun säännöksen myötä yleinen verovelvollisuus koskettaisi jatkossa myös ulkomaille rekisteröityjä yhteisöjä silloin, kun niitä tosiasiallisesti johdetaan Suomesta käsin.

maastapoistumisvero2

Hallitus esittää (HE 136/2020 vp) muutoksia ulkomaisten yhteisöjen verotuskohteluun. Tuloverolain (1535/1992) yleistä verovelvollisuutta koskevaan 9 §:n 1 momenttiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan yleisesti verovelvollisena pidettäisiin jatkossa myös ulkomaista yhteisöä, jos sen tosiasiallinen johtopaikka sijaitsee Suomessa.

Samaan pykäkään ehdotetun uuden 8 momentin säännöksen mukaan ulkomaisen yhteisön tosiasialliseksi johtopaikaksi katsotaan paikka, jossa yhteisön hallitus tai muu päätöksentekoelin tekee yhteisön tärkeimmät ylintä päivittäistä johtamista koskevat päätökset. Arvioinnissa otetaan säännöksen mukaan huomioon myös muut yhteisön organisointiin ja liiketoimintaan liittyvät olosuhteet.

Muutoksia esitetään sovellettavaksi ensi kertaa vuodelta 2021 toimitettavassa verotuksessa. Kuitenkin muissa EU-valtioissa perustettuihin tai rekisteröityihin yhteissijoitusyrityksiin ja vaihtoehtorahastoihin sääntely vaikuttaa vasta vuodelta 2023 toimitettavan verotuksen osalta.

Tavoitteena estää verovelvollisuuden välttely

Hallituksen esityksen tavoitteena on laajentaa Suomen verotusoikeutta ja taata yhteisöverotuottojen kertyminen. Lainsäädännön muutoksilla pyritään myös parantamaan sääntelyn soveltuvuutta yhteisöjen kaksoisasujatilanteiden ratkaisemiseen Suomen eduksi.

Muutoksella halutaan varmistaa, että sellaisia yhteisöjä, joilla on selkeät siteet Suomeen, pidetään maassa yleisesti verovelvollisina. Pyrkimys on estää tilanteet, joissa verovelvollisuus tarkoituksellisesti vältetään perustamalla yhtiö ulkomaille, vaikka sen omistus, johto ja toiminta olisivatkin Suomessa.

Esitetty muutos vastaa kansainvälisellä tasolla yleisesti voimassa olevaa yhteisöjen verotussääntelyä.

Picture of Tarja Anunti

Tarja Anunti

Operatiivinen johtaja (COO)
+358 40 809 8664
tarja.anunti(at)linnunmaalex.fi

Scroll to Top