Ajankohtaista

Lomauttamista ja yt-menettelyä koskeville lakimuutoksille jatkoa vuoden 2020 loppuun

Poikkeusolot päättyivät Suomessa ja koronarajoituksia on höllennetty monin paikoin. Koronapandemian synnyttämä talouden ja työmarkkinoiden epävakaus kuitenkin jatkuu. Tilanteen tasapainottamiseksi eduskunta on hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen työelämän väliaikaisten lakimuutosten voimassaolon jatkamisesta.

Vko19 2019 osakkeenomistajienoikeudet uutiskuva vaihtoehto1

Koronapandemian johdosta tehtiin keväällä lukuisia väliaikaisia lainsäädännön muutoksia yritystoiminnan ja työelämän tukemiseksi kriisin yli. Yritysten lomautustarpeiden vuoksi – ja lomauttamista koskevien käytäntöjen joustavoittamiseksi – lakimuutoksia annettiin kolmen kuukauden ajaksi, huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Muun muassa työsopimuslakiin (55/2001) ja yhteistoimintalakiin (334/2007) tehtyjä muutoksia jatketaan nyt työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen mukaisesti vuoden 2020 loppuun saakka.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esitykset lakimuutosten voimassaolon jatkamisesta ja tasavallan presidentin on määrä vahvistaa muutokset 26. kesäkuuta. Väliaikaisen sääntelyn soveltaminen jatkuu näin ollen keskeytyksettä, kun voimassaolosäännöksiä pidentävät lait tulevat voimaan pääosin 1. heinäkuuta.

Lomautusten ilmoitusaika ja yt-neuvotteluiden kestoaika 5 päivää

Väliaikaiset lomautus- ja yt-lainsäädännön muutokset koskevat yksityisen sektorin työnantajia. Niiden myötä lomautusilmoitusaika sekä lomautusta koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden vähimmäiskestoaika ovat molemmat lyhentyneet normaalisääntelystä poiketen vain viiteen päivään.

Lisäksi määräaikaisen työntekijän lomauttaminen sekä työsopimuksen purkaminen koeajalla taloudellisella ja tuotannollisella perusteella ovat tulleet mahdollisiksi. Toisaalta aikaa, jona työnantajan on otettava taloudellisella tai tuotannollisella perusteella irtisanottu työntekijä takaisin töihin, on väliaikaisesti pidennetty yhdeksään kuukauteen.

Lomautetuilla ja yrittäjillä oikeus työttömyysturvaan

Myös työttömyysturvalakiin (1290/2002) tehtyjen väliaikaisten säännösten voimassaoloa jatketaan vuoden 2020 loppuun saakka. Huhtikuun alusta voimassaolleet muutokset koskevat lomautettujen työttömyysturvaoikeutta ja yrittäjien oikeutta työmarkkinatukeen.

Lomautetulla on ollut 1.4. alkaen oikeus työttömyysetuuteen esimerkiksi yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Myös yrittäjät ovat voineet koronapandemian aikana saada väliaikaisesti työmarkkinatukea äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.

Tavoitteena on ollut paitsi turvata työntekijöiden ja yrittäjien toimeentuloa, myös sujuvoittaa ruuhkaantunutta työttömyysturva-asioiden käsittelyä TE-toimistoissa koronapandemian aikana.

Startti yrittäjäksi koronasta huolimatta

Eduskunta on hyväksynyt myös hallituksen esityksen, jolla jatketaan starttirahan myöntämistä koskevia, julkisesta työvoimapalvelusta annettuun lakiin (1295/2002) tehtyjä, väliaikaisia muutoksia.

Starttirahan enimmäiskestoa pidennettiin toukokuun alussa väliaikaisesti 12 kuukaudesta 18 kuukauteen. Lakimuutoksella pyrittiin turvaamaan mahdollisuus yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen koronapandemiasta huolimatta.

Nyt enimmäiskeston pidennys jatkuu vuoden 2021 loppuun asti. Starttirahaa voidaan myöntää yhteensä enintään 18 kuukauden ajalle, kun starttirahakausi on alkanut vuoden 2020 loppuun mennessä.

Etsitkö tietoa ajantasaisesta työlainsäädännöstä? Tutustu talous- ja henkilöstöhallinnon lakiseurantapalveluumme. Näppärän verkkopalvelun avulla pidät itsesi aina ajantasalla sääntelyn vaatimuksista ja niiden muutoksista. Kuukausimaksullisiin palveluihimme sisältyy jatkuva erikoisjuristien tuki ja tulkinta-apu chatissa.

Scroll to Top