Ajankohtaista

REACH-asetuksen lupaluetteloon lisättiin 11 uutta ainetta

REACH-asetuksen muutos (EU) 2020/171 tuli voimaan 27.2.2020. Muutoksella REACH-asetuksen XIV liitteeseen eli niin sanottuun lupaluetteloon lisättiin 11 uutta ainetta. Lisättyjen aineiden joukossa on lisääntymiselle vaarallisia, biokertyviä ja myrkyllisiä aineita. Luettelossa on nyt yhteensä 54 ainetta.

Taulukossa on lueteltu lupaluetteloon lisätyt uudet aineet sekä ainekohtaiset siirtymäajat viimeiselle luvan hakemispäivämäärälle ja lopetuspäivälle.

Lupamenettelyn tarkoitus on turvata erityistä huolta aiheuttavien aineiden käyttöä, hallita niistä aiheutuvia riskejä ja edistää haitallisten aineiden korvaamista turvallisimmilla aineilla.

Luettelossa olevien aineiden käyttöön tarvitaan lupa. REACH-asetuksen nojalla yritykset voivat hakea lupaa luvanvaraisten aineiden luetteloon kuuluvien aineiden käytön ja markkinoille saattamisen jatkamiseen tai aloittamiseen.

Jos jokin yrityksen käytössä oleva aine sisällytetään luetteloon, sen käyttö muuttuu luvanvaraiseksi. Tällöin yrityksen on selvitettävä, koskeeko lupamenettely omaa käyttöä, kattaako toimitusketjussa ylempänä olevan lupa oman käytön, vai tuleeko käytölle hakea lupaa joko itse tai yhdessä muiden ainetta käyttävien kanssa.

Joskus aineen käyttö voi olla myös vapautettu lupamenettelystä. Tällaisia käyttöjä ovat esimerkiksi välituotteet, tieteellinen tutkimus ja kehitys.

Kaipaatko apua kemikaalilainsäädännössä tapahtuvien muutosten hallintaan?

 Linnunmaa Lex tekee yrityksesi kemikaalilainsäädännön seurannasta vaivattomampaa. Kätevän verkkopalvelun avulla otat yritystäsi koskevat lainsäädännön vaatimukset huomioon helposti, ennakoiden ja aikaa säästäen. Linnunmaa Lexistä löydät myös työkalut omien merkintöjen ja tehtävien tekemiseen sekä viestintään ja vastuunjakoon. Käytössäsi ovat lisäksi osaavat asiantuntijamme ja tekninen tuki chatissa. Pyydä tarjous Linnunmaa Lexistä tästä!

Lupaluettelon ja lisätietoa lupamenettelystä löydät ECHA:n sivuilta:

List of substances included in Annex XIV of REACH (”Authorisation List”)

Lupamenettely

Scroll to Top