Ajankohtaista

DMS-direktiivi tuo tekijänoikeussääntelyn digiaikakaudelle

Kasvavat digitaaliset alustapalvelut, kuten Youtube, Facebook ja Twitter, perustuvat luovien sisältöjen vapaaseen esittämiseen. Ilmiössä on havaittavissa arvokuilu, jossa oikeudenhaltijoiden tekijänoikeuskorvaukset eivät tule maksetuiksi todellista hyödyntämistä vastaavalla tavalla tai jäävät kokonaan maksamatta. EU:n uusi DMS-direktiivi pyrkii turvaamaan tekijänoikeudet myös digitaalisissa ympäristöissä.

qr code 1903447 1280

DMS-direktiivi (EU) 2019/790 eli direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla hyväksyttiin huhtikuussa. Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelussa on hanke, jonka myötä direktiivin velvoitteet sisällytetään osaksi tekijänoikeuslakia (404/1961) vuoteen 2021 mennessä.

DMS-direktiivin tarkoituksena on ennakoida digitalisaation vaikutuksia ja luoda kestävää sääntelyä, joka ei rajoita tekniikan kehitystä. EU pyrkii yhdenmukaistamaan jäsenvaltioiden tekijänoikeuksia ja lähioikeuksia koskevaa sääntelyä, edistämään sisämarkkinoiden toimintaa, vahvistamaan oikeudenhaltijoiden suojaa, helpottamaan oikeuksien hankkimista ja edistämään innovointia.

DMS-direktiivin keskeiset tavoitteet ja velvoitteet:      

  • turvata tekijänoikeudet rajoittamatta ilmaisunvapautta ja perusoikeuksia
  • sopeuttaa jäsenvaltioiden tekijänoikeussääntely digitaalisen toimintaympäristön muutoksiin
  • vahvistaa säännöt tekijänoikeuksia ja lähioikeuksia koskeviin poikkeuksiin digitaalisissa ympäristöissä
  • vahvistaa säännöt, joilla helpotetaan tekijänoikeuksista vapaan (public domain) sisällön käyttöä
  • helpottaa lisensointikäytäntöjä koskien suojatun aineiston levittämistä digitaalisilla alustoilla
  • velvoittaa alustapalvelut (mm. Youtube, Facebook, Twitter) poistamaan tekijänoikeuksia loukkaavat sisällöt ja tekemään sopimus oikeudenhaltijoiden kanssa
  • velvoittaa mediasivustot maksamaan kustantajille korvauksia artikkelien käytöstä

Tiesitkö, että Linnunmaa Lexin talous- ja henkilöstöhallinnon lakiseurantapalvelu sisältää immateriaalioikeuksia koskevan sääntelyn ohella tiedot valmisteilla olevista lainsäädäntöhankkeista? Verkossa toimiva palvelumme on helppo tapa ottaa haltuusi yritysoikeutta koskeva sääntelykenttä ja sen muutokset. Tutustu talous- ja henkilöstöhallinnon lakiseurantapalveluumme tästä.

Lisätietoja:

Tekijänoikeuslain uudistus – DMS-direktiivin toimeenpano (hankesivu)

DMS-direktiivi

Scroll to Top