Ylipanostajan oikeus toimia räjäytystyön johtajana päättymässä

Räjäytystyön vastuuhenkilöistä säädetään räjäytys- ja louhintatyön turvallisuudesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (644/2011). Asetuksen mukaan asutulla alueella muualla kuin kaivoksessa toimivalla räjäytystyön johtajalla on oltava räjäytystyön vastuuhenkilön pätevyyskirja. Muussa räjäytystyössä räjäytystyön johtajalla on oltava vanhemman panostajan pätevyyskirja.

Räjäytystyön johtajaa koskevia määräyksiä muutettiin valtioneuvoston asetuksella 484/2016. Muutoksessa asetettiin siirtymäaika, jonka mukaan asutulla alueella räjäytystyön johtajana saa vuoden 2019 loppuun asti toimia henkilö, jolla on ylipanostajan pätevyyskirja ja vähintään kahden vuoden kokemus ylipanostajana tai panostajana asutulla alueella toimimisesta. Vuoden 2020 alusta alkaen räjäytystyön johtajalla on oltava räjäytystyön vastuuhenkilön pätevyyskirja.

Räjäytystyön vastuuhenkilön pätevyyskirjaa tulee hakea hyvissä ajoin, jotta häiriöiltä ja työn keskeyttämisiltä vältyttäisiin. Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvityksen ja lupakortin tilaamisen vuoksi pätevyyskirjan myöntäminen voi kestää muutaman kuukauden.

Etsitkö tietoa EHS-lainsäädännöstä tai sen muutoksista? Työskenteletkö esimerkiksi ympäristö-, turvallisuus- tai laatutehtävissä? Tutustu toiminnalliseen EHS-lakiseurantapalveluumme, josta löydät lakien velvoitteet ja muutokset helposti, asiantuntijoidemme kommentoimana.

Lue lisää

Aluehallintoviraston tiedote 22.8.2019: Ylipanostajan oikeus toimia räjäytystyön johtajana päättyy vuoden 2019 lopussa.

Vieritä ylös