Kandidaattilista päivittyy – neljä uutta ainetta lisätty listalle

Ehdokasluettelo on luettelo aineista, joilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen tai ympäristöön. Ehdokasluettelossa olevat aineet tunnetaan myös erittäin huolta aiheuttavina aineina, ja ne voidaan mahdollisesti sisällyttää lupaluetteloon. Kandidaattilista – joka tunnetaan myös nimillä ehdokasluettelo tai SVHC-lista – on REACH-asetuksessa (1907/2006) säädetyn kemikaalien lupamenettelyn esivaihe.

 

Euroopan kemikaalivirasto ECHA on 16. kesäkuuta 2019 lisännyt neljä uutta ainetta ehdokasluetteloon niiden perimää vaurioittavia, hormonitoimintaa häiritsevien aineiden ja muiden huolestuttavien ominaisuuksien vuoksi. Ehdokaslistalle lisätyt aineet ovat:

#Aineen nimi (eng.)EY-nroCAS-nroSisällyttämisen syyKäyttötarkoitus
12-methoxyethyl acetate203-772-9110-49-6Perimää vaurioittava
2Tris(4-nonylphenyl, branched and linear) phosphite (TNPP) with ≥ 0.1% w/w of 4-nonylphenol, branched and linear (4-NP)Hormonitoimintaa häiritseväKäytetään pääasiassa antioksidanttina stabiloimaan polymeerejä.
32,3,3,3-tetrafluoro-2-(heptafluoropropoxy)propionic acid, its salts and its acyl halides (covering any of their individual isomers and combinations thereof)Ympäristölle ja ihmisten terveydelle haitallinenValmistusapu fluorattujen polymeerien tuotannossa.
44-tert-butylphenol202-679-098-54-4Hormonitoimintaa häiritseväKäytetään pinnoitustuotteissa, polymeereissä, liimoissa, tiivisteissä ja muiden aineiden synteesissä.

Aineen toimittajille aiheutuu oikeudellisia velvoitteita siitä, että ehdokasluetteloon on lisätty aineita. Yhtenä velvoitteena on ilmoittaa kemikaalivirastolle, mikäli heidän tuotteensa sisältää jotakin ehdokasluettelon ainetta. Lue lisää velvoitteista ECHA:n sivuilta.

Kaipaatko apua kemikaalilainsäädännössä tapahtuvien muutosten hallintaan? Linnunmaa Lex tekee yrityksesi kemikaalilainsäädännön seurannasta vaivattomampaa. Kätevän verkkopalvelun avulla otat yritystäsi koskevat lainsäädännön vaatimukset huomioon helposti, ennakoiden ja aikaa säästäen. Linnunmaa Lexistä löydät myös työkalut omien merkintöjen ja tehtävien tekemiseen sekä viestintään ja vastuunjakoon. Käytössäsi ovat lisäksi osaavat asiantuntijamme ja tekninen tuki chatissa. Tutustu tästä lakiseurantapalveluumme!

Vieritä ylös