Uusi alkoholilaki muuttaa anniskelun ja vähittäismyynnin sääntelyä

Alkoholilakiin ollaan tekemässä kokonaisuudistusta. Uusi laki tuo muutoksia alkoholin anniskeluun, vähittäismyyntiin, mainontaan ja valmistukseen. Keskeisiä muutoksia ovat muun muassa seuraavat:
– Jatkossa alkoholijuomien anniskelua saisi jatkaa nykyisen kello 01.30:n jälkeen luvanhaltijan ilmoituksella kello 04.00:ään saakka.
– A-, B- ja C-lupiin jaetuista anniskeluluvista luovuttaisiin, eikä anniskelupaikan vastaavilta hoitajilta enää vaadittaisi erityistä koulutusta tai työkokemusta.
– Kaikki anniskeluluvanhaltijat saisivat anniskella kaikkia alkoholijuomia ja lisäksi anniskelupaikat saisivat oikeuden myös enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien alkoholijuomien vähittäismyyntiin.
– Luvanvaraisessa vähittäismyynnissä saisi jatkossa myydä kaikkia enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Toisin sanoen vähittäiskaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla olisi jatkossa mahdollista myydä aiemmin vain Alkon valikoimiin kuuluneita käymisteitse valmistettuja A-oluita ja väkeviä siidereitä, mutta myös väkevistä alkoholijuomista valmistettuja juomasekoituksia.
– Itsenäisillä ja pienillä panimoilla olisi oikeus myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta. Pieneksi panimoksi katsottaisiin panimo, jossa alkoholijuomien tuotantomäärä olisi enintään 500 000 litraa. Käsityöläisoluet eivät kuitenkaan saisi olla esimerkiksi oluen ja virvoitusjuomien sekoituksia. Ennen toteutumistaan esitys on tarkoitus lähettää vielä  EU:n komission arvioitavaksi.
– Laissa säädettäisiin nykyisten kaupan myymäläautojen oikeudesta myydä alkoholijuomia. Jatkossa myös Alko voisi palvella asiakkaita yhtiön myymäläautosta.
– Alkojen aukioloaika pitenisi tunnilla kello 21:een. Alkot saisivat myös järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.
– Alkoholijuomien mainontaa muutettaisiin siten, että jatkossa ravintolat saisivat mainostaa happy hour -tarjouksiaan. Lisäksi valmistajat, tukkumyyjät ja ravintolat voisivat jatkossa esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa.
Lue lisää luonnoksesta hallituksen esitykseksi alkoholilaista täältä.
Vieritä ylös