Käyttöohje

Tervetuloa käyttämään Linnunmaa Lexiä!


Tässä käyttöohjeessa on esitelty seuraavat toiminnot:

1. Kirjautuminen
2. Lakikirjaston käyttö ja perusnäkymät
3. Säädösten sisältö
4. ”Toolbox” (merkintätyökalut)

4.1. Kokonaisen lain merkitseminen kerralla
4.2. Kommentin lisääminen useampaan lakikirjastoon kerralla
4.3. Vastuutahojen nimien muokkaaminen tai poistaminen

5. Haku ja raportointi

5.1. Vaatimusten täyttymisen arviointi (VTA) -työkalu

6. Muutokset-välilehti
7. Tehtävät-välilehti
8. Valmisteilla-välilehti
9. Käyttäjien lisääminen ja hallinta (pääkäyttäjä)
10. Yhteiskäyttötunnukset laajemmalle joukolle

 

Oikeassa alareunassa olevasta Avaa chat -painikkeesta voit avata chatin. Lakiasiantuntijamme auttavat sinua kaikissa EHS-lainsäädäntöön liittyvissä asioissa sekä Lexin käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Chat on käytössäsi normaaleina toimistoaikoina. Mikäli emme ole paikalla, ota meihin yhteyttä sähköpostitse palvelu@linnunmaalex.fi.

 

Huomioithan, että käyttämälläsi selaimella saattaa olla vaikutusta lakiseurantasovelluksen toimivuuteen ja näkymiin. Erityisesti Internet Explorer -selaimen ja joidenkin muiden selainten vanhempien versioiden käyttäminen saattaa aiheuttaa virhetilanteita, näkymien vääristymistä tai tietojen puuttumista näytöltä. Yleisesti toimivia ja hyväksi havaittuja selaimia ovat mm. Mozilla Firefoxin sekä Google Chromen uusimmat versiot.

 

[Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompina.]

 

1. Kirjautuminen

Kirjaudu palveluun osoitteessa lakiseuranta.linnunmaalex.fi. Käyttäjätunnus on oma sähköpostiosoitteesi. Salasana on lähetetty sinulle automaattisesti. Salasanan voit vaihtaa kirjautumissivulta valitsemalla ”Salasana unohtunut”.

Etusivulla näet viimeisimmät lakimuutokset, asettamasi tehtävät sekä Ajankohtaista-uutisvirran.

Oikeassa alareunassa olevasta Avaa chat -painikkeesta voit avata chatin. Autamme sinua kaikissa EHS-lainsäädäntöön liittyvissä asioissa sekä Lexin käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Ohje-välilehdeltä löydät palvelun käyttöohjeet.

 


 

2. Lakikirjaston käyttö ja perusnäkymät

Lakikirjasto-välilehdeltä löydät toiminnallesi räätälöidyn kokonaisuuden. Mikäli käytössäsi on konsernimalli, pudotusvalikosta voit valita, mitä yksikköä haluat tarkastella.

Kokonaisuus on jaettu otsikoittain selkeisiin aihepiireihin. Voit selata sisältöä klikkaamalla näitä otsikoita auki plusmerkeistä.

Vapaasanahaun avulla voit myös hakea avainsanoja.

 


 

3. Säädösten sisältö

Kun klikkaat lain, asetuksen tai oppaan nimeä, voit tarkastella siitä kirjoitettua kuvausta. Kerromme, miksi laki on annettu ja mihin sen vaatimukset kohdistuvat.

Kun avaat yksittäisen lakipykälän tai artiklan, näet yläosassa sen tekniset tiedot: milloin se on annettu, milloin se on tullut voimaan, ja milloin se mahdollisesti on kumottu.

Sen alla on aina ajan tasalla oleva lakiteksti, joka sisältää kaikki muutokset. Mikäli lakia on muutettu tai siinä on jotakin erityistä huomioitavaa, Asiantuntijahuomioista löydät kirjoittamamme tarkemman selostuksen muutoksista tai muusta tärkeästä.

 

Mikäli käytössäsi on VTA-työkalu, näet myös Vaatimusten täyttymisen arviointi -kysymykset. Tällä työkalulla voit suodattaa lakikirjastosta esiin keskeisimmät lainkohdat. Työkalu helpottaa arvioinnin tekemistä; vastaat vain kysymyksiin käyttämällä ”toolboxin” toimintoja (ks. seuraava kohta).

Lue lisää VTA-työkalusta Lexin Lakiuutisista.

 


 

4. Toolbox (merkintätyökalut)

Oikealla puolella sijaitsevat työkalut merkintöjen tekemiseen. Voit tehdä merkintöjä kokonaiseen lakiin tai sen yksittäisiin kohtiin. Mikäli käytössäsi on konsernimalli, voit tehdä merkintöjä useampaan yksikköön kerralla.

Kun viet hiiren ikonin päälle, se kertoo, mitä kyseisestä ikonista tapahtuu.

 


4.1. Kokonaisen lain merkitseminen kerralla

Voit asettaa vastuutahoja ja liikennevaloja myös isompiin kokonaisuuksiin kerralla. Valitse tällöin haluamasi ylätaso ja ”vyörytä” merkintä kaikkiin sen alapuolella oleviin tasoihin:


4.2. Kommentin lisääminen useampaan lakikirjastoon kerralla

Mikäli käytössäsi on konsernimalli, voit lisätä ja poistaa kommentteja useammassa lakikirjastossa kerrallaan. Valitse tällöin näkyvyys rastittamalla:

 


4.3. Vastuutahojen nimien muokkaaminen tai poistaminen

Mikäli haluat muokata tai poistaa vastuutahoja valikosta, mene Asetuksiin. Tätä varten sinulla täytyy olla pääkäyttäjäoikeudet.

Avaa ”Organisaatiot”, valitse organisaation nimen vierestä ”Muokkaa”.

 

Sen jälkeen näkyvissä on ”Vastuutahot”-valikko, jossa voit tehdä haluamasi muutokset vastuutaholistaan.

Huomioithan, että jos poistat listalta vastuutahon, se poistuu myös kaikista niistä lainkohdista, joihin ko. vastuutaho on merkitty.

Jos muokkaat vastuutahon nimeä, muokattu uusi nimi tallentuu automaattisesti kaikkiin niihin lainkohtiin, joihin ko. vastuutaho on merkitty.

Mikäli listalla on muokkauksen jälkeen 2 samalla tavalla kirjoitettua vastuutahoa, ne yhdistyvät automaattisesti tallennuksen jälkeen yhdeksi vastuutahoksi.

 

Muista lopuksi painaa sivun alaosasta TALLENNA.


 

5. Haku ja raportointi

Voit myös tarkentaa hakua sekä tehdä monipuolisia raportteja. Klikkaa lakikirjastosta vapaasanahaun vierestä ”Haku ja raportointi”

Valitse haluamasi tiedot ja etsi. Voit hakea lakimuutoksia, tehtävälistoja, vastuuhenkilöiden tehtäviä sekä vaikkapa tekemiäsi merkintöjä. Lisävalinnat-valikosta saat esille lisää hakuvaihtoehtoja.

Hakutulokset suodattuvat lakikirjastoosi, josta voit selata niitä. Esimerkissä ”111 tulosta” kertoo hakutulosten määrän:

 

 

Lataa Excel-raportti -valinnasta voit viedä raportin kätevästi Exceliin.


5.1. Vaatimusten täyttymisen arviointi (VTA) -työkalu

Vaatimusten täyttymisen arviointi (VTA) -valinnasta voit suodattaa esiin arviointia vaativat, keskeisimmät lainkohdat ja niihin liittyvät arviointikysymykset.

Mikäli haluat työkalun käyttöösi, lue lisää Lexin Lakiuutisista tai tee tilaus täällä.

 


 

6. Muutokset-välilehti

Muutokset-välilehdeltä löydät uudet, muuttuneet sekä kumotut säädökset. Päivitämme palveluun kaikki omaa toimintaasi koskevat muutokset.

Valitse, haluatko tarkastella uusia, muutettuja vai kumottuja kohtia.

Muutokset on järjestetty antopäivämäärän mukaan, uusin ensin. Voit selata niitä samalla tavalla kuin lakikirjastoasi.

Asiantuntijahuomioista löydät tarkemmat tiedot muutoksista.

 

Lakikirjastosi ja kaikki lakimuutokset pidetään Linnunmaa Lexissä jatkuvasti ajan tasalla, joten voit milloin tahansa selata näitä tapahtumia.

Järjestelmä lähettää sinulle lisäksi 3 kk välein automaattisen viestin kaikista tapahtumista. Viestissä on suorat linkit näihin muutostietoihin. Viestin avulla voit selata sinua kiinnostavat otsikot aihealueittain.


 

7. Tehtävät-välilehti

Tältä välilehdeltä löydät tallentamasi tehtävät ja muistutukset. Voit selata niitä vastuutahon mukaan.

”Näytä suoritetut tehtävät” -valinnalla saat esiin vanhat, jo kuitatut tehtävät. Ne näkyvät listassa yliviivattuina.

 


 

8. Valmisteilla-välilehti

Valmisteilla-välilehdeltä löydät kootusti tietoa vireillä olevista lakihankkeista ja mahdollisesti voimaan tulevasta lainsäädännöstä.


 

9. Käyttäjien lisääminen ja hallinta (pääkäyttäjä)

Mikäli olet yrityksesi pääkäyttäjä, klikkaamalla omaa nimeäsi voit avata Asetukset ja sen jälkeen Käyttäjät.

 

Listalla näet kaikki palvelun käyttäjät. Yksittäisen käyttäjän tietoja voit muokata klikkaamalla tämän nimeä.

Lisätäksesi uuden käyttäjän, klikkaa ”Lisää uusi käyttäjä”. Syötä ainakin nimi, sähköpostiosoite, yritys tai yksikkö sekä haluamasi käyttöoikeudet.

Lopuksi muista tallentaa tiedot.

 

  • Katseluoikeus tarkoittaa, ettei kyseinen henkilö voi tehdä merkintöjä lakeihin. Hän kuitenkin näkee kaiken sisällön ja merkinnät.
  • Tavallinen käyttäjä voi tehdä merkintöjä (ks. kohta 4).
  • Pääkäyttäjä voi lisäksi hallita muiden käyttäjien tietoja.

Tallennuksen jälkeen järjestelmä lähettää henkilölle salasanan automaattisesti. Sinun ei tarvitse kirjoittaa sitä muistiin. Käyttäjät voivat milloin tahansa vaihtaa salasanansa kirjautumissivulta valitsemalla ”Salasana unohtunut”.


 

10. Yhteiskäyttötunnukset laajemmalle joukolle

Mikäli haluat yhteisen käyttäjätunnuksen isommalle joukolle, ota meihin yhteyttä sähköpostitse palvelu@linnunmaalex.fi.